ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Ηλίας Μόσιαλος: Τα καλά και τα κακά νέα για τον κορωνοϊό

Από τις ελάχιστες αξιόπιστες πηγές σχετικά με τον κορωνοϊό, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, γράφει στο fb για τα καλά και τα κακά νέα της ημέρας:

Στα καλά νέα της ημέρας η μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων στην Κίνα (μόνο 11 νέες περιπτώσεις εκτός της περιφέρειας Hubei) και η διυπουργική σύσκεψη που..
συγκάλεσε η κυβέρνηση (είχα προτείνει δημόσια τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής γιατί το θέμα αντιμετώπισης του κορωνοιου υπερβαίνει το σύστημα υγείας).
Στα λιγότερο καλά νέα οι εξελίξεις στο Ιράν, στην Κορέα και την Ιταλία. Ειδικά στην Ιταλία τα Ελληνικά ΜΜΕ μεταφέρουν κλίμα πανικού αλλά παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις των πολιτών η Ιταλική κυβέρνηση φαίνεται ότι αντέδρασε άμεσα και με σχέδιο.
Στη χώρα μας το σύστημα υγείας πρέπει να είναι απόλυτα προετοιμασμένο. Το ίδιο ισχύει και για αρκετά υπουργεία (και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας) που πρέπει να αναπτύξουν καλά σχεδιασμένες δράσεις.
Η χώρα μας όμως άρχισε να προετοιμάζεται νωρίς και πριν υπάρξουν κρούσματα και αυτό είναι θετικό.
Τι πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνει:
1) συντονισμός των δράσεων της κυβέρνησης, ενημέρωση και συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (και αξιοποίηση των προτάσεων που έχουν για το θέμα αυτό), συνεχής επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με κυβερνήσεις χωρών που έχουν αναπτύξει η εφαρμόσει σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής πανδημίας (Ιταλία, Αγγλία και Γαλλία).
2) η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να είναι συνεχής, να γίνεται από ειδικούς επιστήμονες με γνώση του αντικειμένου και εκπροσώπους του ΕΟΔΥ. Οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (https://eody.gov.gr) και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας. Στην επιτροπή συμμετέχουν πολλοί διακεκριμένοι ειδικοί και επιστήμονες.
3) συνεννόηση με ΜΜΕ και καθορισμός champions-γιατρών για συνεχή ενημέρωση των πολιτών. Oι ειδικοί θα πρέπει να ενημερώνουν συστηματικά τα ΜΜΕ και τα ΜΜΕ να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος αν προκύψει. Δεν χρειαζόμαστε ιστορίες πανικού και κλίμα τρομολαγνείας αλλά εποικοδομητική στάση και ορθή ενημέρωση των πολιτών. Ευτυχώς η χώρα μας έχει πολλούς και καλούς ειδικούς στο τομέα των λοιμώξεων.
4) συνεργασία με το υπουργείο άμυνας για την διάθεση υποδομών υγείας αν χρειαστούν.
5) άνοιγμα όλων των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ στη χώρα. Ακόμη και αν δεν χρειαστούν θα είναι σημαντική κίνηση ενίσχυσης του συστήματος υγείας. Εδώ χρειάζονται συνοπτικές διαδικασίες προσλήψεων σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
6) ειδικές παρεμβάσεις σε νοσοκομεία που νοσηλεύουν ευπαθείς ομάδες ασθενών (καρκινοπαθείς, ασθενείς με ανοσοκαταστολή).
7) προετοιμασία νοσοκομείων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας – όπως έγινε και με τους Ολυμπιακούς αγώνες.
8) ειδικός αριθμός κλήσεων για ενημέρωση των πολιτών.
9) σχέδιο για το τι παρεμβάσεις θα γίνουν αν υπάρχουν κρούσματα σε φυλακές, στρατόπεδα, κέντρα με πρόσφυγες, κρουαζιερόπλοια.
10) εξασφάλιση στοκ αντιβιοτικών και άμεση απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για αντιβιοτικά και αλλά φάρμακα άμεσης ανάγκης. Τα αντιβιοτικά θα χρειαστούν σε περίπτωση πολλαπλών δευτερογενών λοιμώξεων. Δεν αντιμετωπίζεται ο νέος ιός με τη χρήση αντιβιοτικών.
11) αν χρειαστεί, σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, για τη δυνατότητα λήψης μέτρων πέραν του συστήματος υγεία. Όπως είδαμε και στην περίπτωση της Ιταλίας οι δράσεις υπερβαίνουν τον τομέα της υγείας και περιλαμβάνουν σημαντικά μέτρα, ορισμένα εκ των οποίων σχετίζονται με τον περιορισμό της διακίνησης πολιτών και περιορισμούς στην εκπαιδευτική και την οικονομική δραστηριότητα.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεγάλη ψυχραιμία και όχι πανικός.