ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020

Εξι μήνες εκτός ΕΣΗΕΑ ο Γ. Λιάγκας

Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες στο ΠΠΣ της ΕΣΗΕΑ και τι είπε απολογούμενος ο τηλεπαρουσιαστής

Πειθαρχικά ελεγκτέος για αντιδεοντολογική συμπεριφορά,  κρίθηκε ομόφωνα ο Γιώργος Λιάγκας από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και ύστερα από αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη.
Με ψήφους 4 έναντι 1 επιβλήθηκε..
στον Γιώργο Λιάγκα η προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 1 έτους.
Αναλυτικά:
Το ΠΠΣ, στην 14η συνεδρίασή του (11.11.19), αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του συν. Γιώργου Λιάγκα, με το εξής σκεπτικό:
«Το ΠΠΣ ασκεί ομόφωνα αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του συν. Γιώργου Λιάγκα με το ακόλουθο σκεπτικό:
Ο συν. Γιώργος Λιάγκας στην από 07.11.19 εκπομπή του «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα», που παρουσιάζει στον Τ/Σ «Σκάι», εμφάνισε με απαράδεκτο τρόπο την σεξουαλική παρενόχληση μιας φοιτήτριας στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, την προηγούμενη μέρα από άλλο φοιτητή. Μάλιστα για την παρενόχληση αυτή η φοιτήτρια κατήγγειλε το δράστη ο οποίος και συνελήφθη. Χρησιμοποίησε περιγραφική φρασεολογία που καταφανώς παραβιάζει όχι μόνο τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, αλλά και στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, επιχειρώντας τη διακωμώδηση του θέματος προς άγραν εντυπώσεων.
Η χυδαιότητα της όλης παρουσίασης από τον συν. Γιώρ. Λιάγκα, με συμμετοχή μάλιστα και άλλων μη μελών της ΕΣΗΕΑ στην εκπομπή, προκάλεσε βάναυσα το κοινωνικό συναίσθημα και τις έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες προσώπων και φορέων.
Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 2, παρ. ε’ και άρθρου 7, εδ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας».
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με το από 11.11.19 έγγραφό του, διαβίβασε στο Συμβούλιο, καταγγελίες πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το γεγονός (παρατίθενται οι σχετικές καταγγελίες).
Επίσης, κατατέθηκε στο ΠΠΣ, η υπ’ αριθμ. πρωτ. 1325/15.11.19 καταγγελία, υπογεγραμμένη από 29 άτομα, η οποία εντάχθηκε στο φάκελο της υπόθεσης και μεταξύ άλλων τονίζει:
«…Η παρουσίαση της είδησης απείχε μακράν από την ορθή δημοσιογραφία. Δικαιολογήθηκε ο φερόμενος ως δράστης από το πάνελ, αφού χρησιμοποιήθηκαν για αυτόν εκφράσεις συμπάθειας ‘παλικάρι/νεαρός’, ουσιαστικά δικαιολογήθηκε η πράξη … κατηγορώντας το θύμα και κάνοντας χυδαία αστεία με αποκορύφωση αυτό της αναπαράστασης. Τα πραγματικά περιστατικά θα αναλυθούν περαιτέρω κατά την εκδίκαση της υπόθεσης…».

Η μάρτυρας του εγκαλούμενου, μέλος της ΕΣΗΕΜΘ, συν. Κλεοπάτρα Πατλάκη, μεταξύ άλλων κατέθεσε:
«Αυτό που συνέβη ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να γίνει στην επαγγελματική μας ζωή. Το πληρώνουμε ακόμα και τώρα και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Δεν υπήρξε καμία πρόθεση να υποβιβάσουμε, να υποτιμήσουμε ή να προσβάλλουμε τη φοιτήτρια του ΑΠΘ. Αυτό που συνέβη στον αέρα και ήταν απαράδεκτο, ήταν κάτι που ξεκίνησε νωρίτερα στο γραφείο με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη. Μας είχε πιάσει όλους ένα νευρικό γέλιο, όχι για το περιστατικό, ούτε σε βάρος της κοπέλας…
Την επομένη ο παρουσιαστής Λιάγκας, βγήκε στον αέρα της εκπομπής, εξήγησε ότι αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος, χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή πρόθεση να θιχτεί ή να κοροϊδέψουμε την κοπέλα…».

Η δεύτερη μάρτυρας του εγκαλούμενου, κα. Παυλίνα Ντάσιου, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Εκείνη την ημέρα βρεθήκαμε στη σύσκεψη και ένας ρεπόρτερ, o Φρίξος Δρακοντίδης, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα για να το καλύψουμε. Δεν είχε γίνει πρωτογενές ρεπορτάζ, δεν είχαμε δικά μας πλάνα. Δεν γνωρίζουμε κανένα από τα δυο εμπλεκόμενα πρόσωπα. Στο γραφείο συμφωνήσαμε ότι το θέμα θα παίξει στην εκπομπή.
Η ίδια δεν ήμουν στην εκπομπή, καθώς είμαι υπεύθυνη καλεσμένων και ασχολούμαι με ευρύτερα δημοσιογραφικά θέματα. Στην εκπομπή όταν το θέμα βγήκε στον αέρα, δεν έγιναν άσχημα σχόλια, απλά υπήρξε ένα παρατεταμένο γελάκι κυρίως από την κα. Τσολάκη και την κα. Γκαγκάκη.
Κατά τη διάρκεια της κουβέντας στον αέρα έγινε και το πάρα πολύ ατυχές γεγονός, ότι ο floor manager έριξε νερό με ένα μπουκάλι στην πλάτη της κας. Τσολάκη. Αυτό δεν έγινε ούτε με δόλο ούτε ήταν κανονισμένο. Δεν το γνώριζε ούτε η αρχισυντάκτρια ούτε ο παρουσιαστής.
Όταν πήγαμε σε διάλειμμα, ο Γιώργος Λιάγκας αποδοκίμασε τον τρόπο που έγινε το θέμα σε έντονο ύφος προς τους συνεργάτες πάνω στο κοντρόλ και στο πλατό και λέει στον floor manager ότι αυτό που έκανε ήταν ξεφτίλα, απαράδεκτο. Όταν ανεβήκαμε πάνω στο γραφείο, μετά το τέλος της εκπομπής, ο κ. Λιάγκας ξανασυζήτησε το θέμα γιατί είχε ενοχληθεί πολύ με αυτή την έκβαση. Την επόμενη μέρα ο Γ. Λιάγκας βγήκε στην εκπομπή του και ζήτησε συγγνώμη για όσα είχαν συμβεί. Το ίδιο έκανε και τις δυο επόμενες ημέρες…».

Απολογούμενος ενώπιον του Συμβουλίου, ο εγκαλούμενος συν. Γιώργος Λιάγκας, μεταξύ άλλων, υποστήριξε:
«Ήταν ένα ατυχές συμβάν, ένα λάθος μας χωρίς κανένα δόλο και χωρίς καμία στοχοποίηση και πρόθεση. Ζητήσαμε, μετά το γεγονός αυτό, πολλές φορές συγγνώμη ειλικρινή και ουσιαστική και πραγματικά με θλίβει το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, ούτε εγώ ούτε οι συνεργάτες της εκπομπής, ότι μια ατυχέστατη δική μας τηλεοπτική στιγμή, θα μπορούσε να πάρει αυτές τις μέχρι ενός σημείου δικαιολογημένης έστω και ακραία υπερβολικές διαστάσεις…».

To ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία του εγκαλουμένου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:
Ο εγκαλούμενος συν. Γιώργος Λιάγκας, υπεύθυνος της εκπομπής «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» στον Τ/Σ Σκάϊ, στις 07.11.19, παρουσίασε στη διάρκεια της εκπομπής αυτής, θέμα σχετιζόμενο με ιδιότυπη σεξουαλική παρενόχληση στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θύμα φοιτήτρια.
Δυστυχώς, κατά τρόπο προκλητικά ανεύθυνο, άφησε να εξελιχθεί η παρουσίαση του θέματος όχι μόνο χωρίς την επιβαλλόμενη διακριτικότητα προς την παθούσα, αλλά με απαράδεκτους σχολιασμούς, ειρωνείες και γέλωτες από τους συμμετέχοντες στην εκπομπή, ευτέλισε κάθε έννοια αξιοπρέπειας.
Ακόμη με παρεμβάσεις τρίτου προσώπου, που περιέλουζε με νερό συμμετέχοντα πρόσωπα, εμφανίστηκαν εικόνες χαμηλού επιπέδου, εντελώς αντίθετου προς στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Αποτέλεσμα. πέραν των άλλων η έντονη κατακραυγή, από μεγάλη μερίδα του κοινωνικού συνόλου, που μεταξύ άλλων αποτυπώθηκε με καταιγίδα διαμαρτυριών και αποδοκιμασιών στο διαδίκτυο, ενώ πολλά άτομα προσέφυγαν με καταγγελίες τους και προς την ΕΣΗΕΑ, πολλές από τις οποίες ανωτέρω εκτίθενται.
Η επακολουθήσασα συγγνώμη του συν. Λιάγκα προφανώς και δεν ήταν δυνατόν να κατασιγάσει τις αντιδράσεις, καθώς η παράλειψή του να παρέμβει στη διάρκεια της εκπομπής και να σταματήσει όλη αυτή την ευτελιστική ατμόσφαιρα ήταν προκλητική.
Για τα συμβάντα στην εκπομπή, έντονη υπήρξε και η αντίδραση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που επέβαλε ποινή προστίμου στον Τ/Σ Σκάϊ, ενώ ως προς την εκπομπή, απαγόρευσε πρόσκαιρα τη μετάδοσή της.
Να σημειωθεί εξ άλλου ότι ο συν. Λιάγκας έχει επανειλημμένα υποστεί πειθαρχικό έλεγχο, αντιμετωπίζοντας μάλιστα αδιάφορα τις αποφάσεις του Συμβουλίου, λειτουργώντας κατ’ εξακολούθηση αντίθετα με τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας
Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ έκρινε τον εγκαλούμενο συν. Γιώργο Λιάγκα ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 2, παρ. ε’ και άρθρου 7, εδ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας
Ως προς την ποινή, το Συμβούλιο με ψήφους 4 έναντι 1 του επέβαλε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία ήταν υπέρ της προσωρινής διαγραφής 1 έτους.
Η απόφαση καθαρογράφηκε και εγκρίθηκε την Τρίτη, 28.01.20.
Ο πρόεδρος                                                   Η γραμματέας
Γιάννης Π. Αποστολόπουλος                 Μαρία Χριστοφοράτου