ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ανοχή στους φασίστες, χειροπέδες στα θύματα

Στη σκιά των επιθέσεων ακροδεξιών η αστυνομία συνέλαβε 120 πρόσφυγες και δύο Έλληνες υπήκοους για τα Κυριακάτικα γεγονότα στη Μυτιλήνη. Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε στις 05:30 τα ξημερώματα και διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απομακρύνουν τους διαμαρτυρόμενους από την κεντρική πλατεία Σαπφούς.
Πρόσφυγες και μετανάστες, που αρνούνταν να εγκαταλείψουν την πλατεία σχηματίζοντας μια σφιχτή ανθρώπινη αλυσίδα,.. αποσπάστηκαν με τη βία από το σημείο.
Είχαν προηγηθεί ολονύχτια επεισόδια από ομάδα ακροδεξιών, η οποία κινήθηκε αρχικά εναντίον των προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς προσπαθώντας να σπάσουν τον κλοιό που είχαν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών.
Φωνάζοντας «κάψτε τους ζωντανούς» οι ακροδεξιοί πετούσαν στους πρόσφυγες ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα. Στην ομάδα τους μετείχαν μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Λέσβου και της Χρυσής Αυγής.
Εκείνοι σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν, τοποθέτησαν στο κέντρο γυναίκες και παιδιά και προσπάθησαν να προστατευθούν βάζοντας στα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.
Στη συνέχεια και μετά τον πετροπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις ακροδεξιοί επιτέθηκαν κατά άλλων προσφύγων που κινούνταν μέσα στην πόλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αλληλέγγυους στα επεισόδια τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά, 35 άτομα από πέτρες.
Από την αστυνομία επιβεβαιώνεται ότι έγιναν προσαγωγές, αλλά δεν έχουν δοθεί περισσότερες διευκρινίσεις.
- από ρεπορτάζ του Γιάννη Παγούδη στην Εφημερίδα των Συντακτών