ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

«Πρόθυμα πρωτοσέλιδα»

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το περιεχόμενο της ανοιχτής επιστολής παραίτησης του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ). Ο αρμόδιος υπουργός ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς, με αφορμή πρωτοσέλιδα όπως αυτά του «Φιλελεύθερου», των «ΝΕΩΝ» και της «δημοκρατίας», ανέφερε ότι ο..
νεοσύστατος Οργανισμός είναι ακόμα στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και δεν έχει διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ. Συγκεκριμένα ο Ν. Παππάς έγραψε:
«Επειδή διαβάζω διάφορα πρόθυμα πρωτοσέλιδα που αναπαράγουν άθλια υπονοούμενα. Ο νεοσύστατος ΕΛΔΟ δεν έχει διαχειριστεί ούτε ΕΝΑ ευρώ δημοσίου χρήματος. ​Είναι στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και συγκρότησης εσωτερικού κανονισμού. Οφείλουν όσοι σηκώνουν σκόνη να το διευκρινίσουν».
Ο Αδωνης Γεωργιάδης έσπευσε να απαντήσει αναφέροντας:
«Δεν είπε κανείς ότι έχουν φαγωθεί χρήματα αλλά ότι φτιάχνετε την λειτουργία του έτσι για να φαγωθούν».
Την ίδια ώρα ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΔΟ Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ επισήμανε ότι «η αξιοκρατία δεν πρέπει να περνάει μόνο από το κόσκινο του κ. Κριμιζή. 'Αξια και τα υπόλοιπα μέλη του ΕΛΔΟ».
Ο Χρ. Πρωτοπαππάς, σημείωσε επίσης ότι «υπάρχουν πολλοί Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό, απλά εσείς προβάλλετε περισσότερο τον κ. Κριμιζή». Συμπληρώνοντας, μάλιστα, πως «περίμενα μια ορθότερη αντιμετώπιση των θεμάτων από έναν ακαδημαϊκό του επιπέδου του».
Ο νέος πρόεδρος του ΕΛΔΟ στάθηκε σε ένα ακόμα σημείο: «Μου είχε κάνει εντύπωση ότι στα πρώτα διοικητικά συμβούλια, μας είχε ζητήσει να μιλάμε στα αγγλικά», ενώ, όπως ανέφερε ο ίδιος, ο κ. Κριμιζής δήλωνε εξαρχής την αντίθεσή του στην κατασκευή των μικροδορυφόρων από τα ελληνικά πανεπιστήμια, λέγοντας υποτιμητικά: «Μα ποιο είναι το πανεπιστήμιο Αιγίου που θα κατασκευάσει δορυφόρο;».

Aπάντηση Κριμιζή
Απάντηση στις σημερινές δηλώσεις του ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα αλλά και του διαδόχου του στην προεδρία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) Χριστόδουλου Πρωτοπαππά δίνει ο Στ. Κριμιζής.
Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μαγκλάρα στο «Πρώτο Θέμα», ο οποίος ανέφερε ότι ο Κριμιζής «πήγε δύο φορές στη δουλειά του και δεν ξόδεψε ούτε ένα λεπτό για να κατανοήσει τις αρμοδιότητες του υπουργείου και του οργανισμού», απαντά:
«Ο κ. Μαγκλάρας έχει προφανώς επιλεκτική μνήμη. Πρώτον, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΔΟ συναντήθηκε τρεις φορές, με συνεδριάσεις διάρκειας 7 ωρών έκαστη και συζήτησε διεξοδικά όλα τα εκκρεμή θέματα. Είναι προφανές ότι το Συμβούλιο και εγώ δαπανήσαμε πάρα πολύ χρόνο για την κατανόηση του Ιδρυτικού νόμου και κατανοούμε πλήρως και τον νόμο και την Υπουργική Απόφαση, η οποία έγινε γνωστή μόλις στις 15 Μαρτίου. Αυτά για το “Δεν ξόδεψε ούτε ένα λεπτό….
Μετά τη 2η συνεδρία, το Συμβούλιο, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα και το διαφαινόμενο αδιέξοδο, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο να συναντηθούν με τον κ. Μαγκλάρα για συζήτηση των θεμάτων, την οποία ο κ. Γενικός αρνήθηκε. Αντιθέτως, κατά παράβαση κάθε κανονισμού και δεοντολογίας, ζήτησε συνάντηση του ΔΣ δίχως την παρουσία μου, η οποία και έλαβε χώρα ατύπως με μόνον 4 από τα 7 μέλη του Συμβουλίου, καθώς 3 μέλη το αρνήθηκαν. Όλα αυτά ήταν γνωστά και στον κ. Υπουργό».
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Κριμιζής σχολιάζει και τις δηλώσεις του κ. Μαγκλάρα για το θέμα της διαχείρισης, η οποία όπως δήλωσε ο τελευταίος «δόθηκε προσωρινά σε υπαλλήλους του υπουργείου γιατί ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός δεν έχει ΑΦΜ».
«Το ότι το θέμα της διαχείρισης δόθηκε "προσωρινά σε υπαλλήλους του υπουργείου γιατί ο ΕΛΔΟ δεν έχει ΑΦΜ" αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υπήρχε ημερομηνία λήξης της διαχείρισης μέσα στην υπουργική απόφαση και ουδεμία αναφορά στον ΕΛΔΟ και γιατί μία δημόσια εταιρεία δεν είχε ούτε ΑΦΜ ούτε λογιστή ούτε Νομικό Σύμβουλο μετά από 2 εβδομάδες κωλυσιεργίας εκ μέρους του κ. Γενικού», σχολιάζει ο Σταμάτης Κριμιζής.
Οσο για τις δηλώσεις του Πρωτοπαππά στον ΣΚΑΪ ότι «υπάρχουν και άλλοι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό», ο διακεκριμένος επιστήμονας αναφέρει: «Όσον αφορά στα σχόλια του κ. Πρωτοπαπά, δε νομίζω ότι αρμόζει κάποια ιδιαίτερη απάντηση. Το τι ελέχθη στις συνεδριάσεις του ΔΣ είναι ήδη στα πρακτικά και μπορεί ο ίδιος να διαβάσει τι είπε ή ίσως τι αμέλησε να πει. Ωστόσο του εύχομαι κάθε επιτυχία στις ασχολίες του στον ΕΛΔΟ και την Hellas Sat/Arab Sat. Αν και το βιογραφικό μου είναι διαθέσιμο, ίσως πρέπει να θυμίσω σε όσους επιλεκτικά το ξεχνούν, ότι δεν είμαι θεωρητικός αστροφυσικός, αλλά σχεδιαστής/κατασκευαστής διαστημικών οργάνων και αποστολών, και στη Γή και σε όλους τους πλανήτες, και επιπλέον ερμηνευτής με τους συνεργάτες μου των δεδομένων και ανακαλύψεων που προέκυψαν. Όλα είναι δημοσιευμένα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές σε εκατοντάδες δημοσιεύσεις».