ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Χωρίς e-mail το υπουργείο Εξωτερικών

Σοβαρό πρόβλημα παρουσιάστηκε το τελευταίο δεκαήμερο στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών έπειτα από τεχνικό πρόβλημα. Λόγω της εκτεταμένης βλάβης που παρουσιάστηκε αιφνιδίως την Παρασκευή 13 Απριλίου, οι επικοινωνίες μέσω του υπηρεσιακού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υπουργείου (@mfa.gr) κατέρρευσαν. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του Μάκη Πολλάτου.. στο Πρώτο Θέμα.
Η ΝΔ έκανε λόγο για σύμπτωμα παρακμής και κακοδιοίκησης ενώ συνεργάτες του υπουργού Νίκου Κοτζιά έκαναν λόγο για «συνήθη έλλειψη σοβαρότητας» που «εκθέτει μόνο την ίδια» τη ΝΔ και υποστήριξαν εκ νέου ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έλαβε υπόψη την αντίστοιχη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που παρείχε σαφή ενημέρωση για το θέμα της τεχνικής βλάβης.
Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για κακοήθεια και στρεβλό τρόπο παρουσίασης του γεγονότος, δηλαδή της κατάρρευσης του συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, την οποία όμως ομολογεί και επιβεβαιώνει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά:
«Το απόγευμα της Παρασκευής 13 Απριλίου διαπιστώθηκε ότι το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Υπουργείου Εξωτερικών υπέστη τεχνική βλάβη. Η συγκεκριμένη βλάβη συνδέετο με αστοχία ηλεκτρονικού υλικού, που αποτελεί άλλωστε συχνό φαινόμενο σε συστήματα μηχανογράφησης και πληροφορικής.
Το Υπουργείο Εξωτερικών έλαβε άμεσα κάθε μέριμνα, βάσει υφιστάμενων μελετών σκοπιμότητας που είχε εκ των προτέρων εκπονήσει, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η βλάβη. Ταυτόχρονα ανέπτυξε τα εναλλακτικά συστήματα ενημέρωσης που διαθέτει για λόγους ασφαλείας.
Η αποκατάσταση του κεντρικού συστήματος κατέστη εφικτή με την τεχνογνωσία και εμπειρία των άριστα καταρτισμένων μηχανικών του Υπουργείου. Έτσι, εντός λιγότερο των 2 εργάσιμων ημερών, η λειτουργία της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είχε αποκατασταθεί χωρίς να έχει χαθεί οποιοδήποτε τμήμα της.
Τη Δευτέρα 16 Απριλίου πράγματι κρίθηκε αναγκαίο όπως μη διαβαθμισμένη αλληλογραφία διακινηθεί μέσω εναλλακτικών ηλεκτρονικών διευθύνσεων, πέραν εκείνων της ειδικής διασφάλισης. Παράλληλα, έχει ήδη δρομολογηθεί και εν μέρει υλοποιηθεί η απαραίτητη αντικατάσταση τμήματος του ηλεκτρονικού υλικού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογου φαινομένου στο μέλλον.
Πληροφορίες σχετικά με το συμβάν μεταφέρθηκαν ήδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδος από ορισμένα έντυπα. Είναι φανερό, ότι η ανακίνηση του ζητήματος σε σημερινό δημοσίευμα και ο στρεβλός τρόπος με τον οποίον παρουσιάζεται το γεγονός εντάσσεται αποκλειστικά στο πλαίσιο του είδους δημοσιογραφίας που υπηρετεί το συγκεκριμένο έντυπο».