ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Ακριβοπούλου - Καψώχας κατά Τσακαλώτου στην ΕΡΤ

Επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, εξαπέλυσαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Κατερίνα Ακριβοπούλου και Σωτήρης Καψώχας, για τις δηλώσεις του στους Financial Times. Σημειώνεται ότι o υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, οι αποστολές παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις..
εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης.
Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Καψώχας υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Τσακαλώτου αποτελούν «βόμβα», ιδιαίτερα μάλιστα όταν γίνονται την ημέρα που, από την Αθήνα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάνει λόγο για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από τα Μνημόνια.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ έκανε λόγο για «κεραυνό εν αιθρία» και σημείωσε ότι ο Τσακαλώτος, εκτός από ΥΠΟΙΚ της χώρας, είναι και επικεφαλής της «Κίνησης των 53» εντός του ΣΥΡΙΖΑ -μια κίνηση, η οποία έχει αμφισβητήσει την «καθαρή» έξοδο από το μνημονιακό καθεστώς. Στη συνέχεια, διερωτήθηκε έαν ο Τσακαλώτος έχει δική του, διαφορετική «γραμμή» από την κυβέρνηση, στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η οποία θα «σφίξει» τη μέγγενη ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα.
Επιπλέον, αναρωτήθηκε εάν τελικά έχει δίκιο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, που υπογραμμίζει ότι η έξοδος από το μνημονιακό καθεστώς δεν θα είναι είναι «καθαρή», συμπληρώνοντας ότι «κακώς κατηγορούμε τον Στουρνάρα». Τέλος, ισχυρίστηκε πως εάν ισχύουν τα όσα είπε ο Τσακαλώτος περί επιτροπείας και εκθέσεων προόδου για την Ελλάδα από τους ελεγκτές των δανειστών σε τριμηνιαία-τετραμηνιαία βάση, τότε αυτό θα είναι κάτι χειρότερο ακόμα και από την προληπτική γραμμή στήριξης.


Τι απαντάνε κύκλοι του ΥΠΟΙΚ

Με αφορμή ορισμένες «πολιτικά ευφάνταστες» (σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό κύκλων του υπουργείου Οικονομικών) ερμηνείες των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στους Financial Times, οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν τα εξής:
«Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος "συν κάτι ακόμη"». Αυτό το "συν κάτι ακόμη", σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο.

- από topontiki