ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

«Η Ρομπέν των Βρυξελλών»

Όταν το φθινόπωρο του 2016 έγινε γνωστό, ότι ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μεταπήδησε στην τράπεζα Goldman Sachs, η μόνη «επίσημη» αντίδραση ήταν εκείνη της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας Έμιλι Ο’ Ράιλι. Η «συνήγορος του Ευρωπαίου Πολίτη» ζήτησε εξηγήσεις από την Κομισιόν για το θέμα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα όχι μόνο νομιμότητας,.. αλλά και δεοντολογίας.
Ενάμιση χρόνο μετά η Ιρλανδή πρώην δημοσιογράφος βρέθηκε στην Ελλάδα και μίλησε στον Κώστα Αργυρό και στην εκπομπή «28 Φορές Ευρώπη» της ΕΡΤ για την απάντηση που έλαβε τότε και αν αυτή μπορεί τελικά να θεωρηθεί ικανοποιητική. Στη συνέντευξή της αυτή αναφέρθηκε όμως και σε μια σειρά άλλα ζητήματα, που επισκιάζουν την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εικόνα της στα μάτια των πολιτών.
Είναι αρκετός ο κώδικας δεοντολογίας για τους πρώην Επιτρόπους; Πόσο δύσκολη είναι η εγκαθίδρυση ενός συστήματος πραγματικής διαφάνειας σε σχέση με την δράση των λόμπις στις Βρυξέλλες; Γιατί μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες; Γιατί έχει τόσες υπερεξουσίες ένα άτυπο όργανο, όπως το Eurogroup; Δικαιούται ο Μάριο Ντράγκι να συμμετέχει στις συναντήσεις μιας κλειστής ομάδας κορυφαίων τραπεζιτών του πλανήτη από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα;
Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα για τα οποία η «Ρομπέν των Βρυξελλών» έχει κάνει κατά καιρούς ηχηρές δημόσιες παρεμβάσεις, χωρίς πάντα να έχει την ανάλογη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης.
Στην εκπομπή μιλούν ακόμα δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με υποθέσεις, όπως τα Paradise και τα Panama Papers, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι ΜΚΟ και πολιτικοί αναλυτές, που γνωρίζουν την καθημερινότητα των Βρυξελλών, οι οποίες ήδη μπαίνουν σε ρυθμούς προετοιμασίας για τις ευρωεκλογές του 2019.
Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 1η Μαΐου 2018, στις 23:00