ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Βολές τεσσάρων πανεπιστημιακών κατά Κριμιζή

«Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων αποτελεί μια χειροπιαστή προσπάθεια συντονισμού και συνέργειας του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος και των δορυφορικών εφαρμογών».
Αυτό επισημαίνουν καθηγητές από τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια μία μέρα μετά την παραίτηση του ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή..
από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), που άφησε αιχμές εναντίον του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, και του γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Β. Μαγκλάρα.
«Φαίνεται πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός» σημείωνε στην τρισέλιδη επιστολή παραίτησής του ο κ. Κριμιζής, τονίζοντας ότι δυστυχώς πολύ σύντομα του έγινε σαφές πως ο κ. Μαγκλάρας «έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. υπουργού, το ρόλο του “Τσάρου του Διαστήματος” στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα».
Όπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι πανεπιστημιακοί Β. Κωστόπουλος (Παν. Πάτρας), Θ. Σαρρής (Δημοκρίτειο), Ν. Νικητάκος (Παν. Αιγαίο) και Κ. Μασσέλος (Παν. Πελοποννήσου):
«Εχθές το απόγευμα (25/04/2018), μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του καθηγητή κ. Σ. Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ακολούθησε σειρά ανακοινώσεων που μετατοπίζουν το ενδιαφέρον από την παραίτηση στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα κατασκευής και εκτόξευσης συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων από τέσσερα Ελληνικά Πανεπιστήμια, την ΕΑΒ, την ΕΕΤΤ και το Si-Cluster, το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση για τη συγγραφή και την υποβολή της πρότασης).
Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων αποτελεί μια χειροπιαστή προσπάθεια συντονισμού και συνέργειας του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του Διαστήματος και των δορυφορικών εφαρμογών.
Θέτει οραματικούς στόχους, ακολουθώντας τη σύγχρονη τάση των μικρών δορυφόρων που λειτουργούν σε συστοιχίες και φιλοδοξεί να αναπτύξει τεχνογνωσία, υποδομές και δυνατότητες κατασκευής μικρών δορυφόρων στη χώρα μας, αξιοποιώντας το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει», υπογραμμίζουν οι πανεπιστημιακοί και προσθέτουν:
«Οι υποδομές που θα αναπτυχθούν θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο και παράγοντα ανάπτυξης της Ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας, προσφέροντας δυνατότητες δοκιμής και πιστοποίησης προϊόντων.
Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων φιλοδοξεί να βοηθήσει στη συγκράτηση επιστημονικού προσωπικού υψηλών προσόντων στη χώρα, αφού προβλέπεται να απασχολήσει και να εκπαιδεύσει περισσότερους από 45 διδάκτορες και επιστήμονες μηχανικούς», είναι ένα ακόμη σημαντικό σημείο της ανακοίνωσης που καταλήγει:
«Με την ολοκλήρωση του έργου και την εκτόξευση των 11 μικροδορυφόρων διατηρείται η δυναμική (momentum) που ξεκίνησε με την επιτυχή εκτόξευση των δύο πρώτων Ελληνικών μικροδορυφόρων και τίθενται οι βάσεις για να υπηρετηθούν εφαρμογές που έχουν αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες, την παρατήρηση της γης, την ασφάλεια και τη γεωργία ακριβείας.
Η προσπάθεια είναι εθνική και φιλοδοξεί να απαντήσει θετικά στο δίλημμα: δημιουργούμε και κατασκευάζουμε ή αγοράζουμε έτοιμα δορυφορικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Ελπίζουμε όλοι να συνειδητοποιούν τη σημασία του εγχειρήματος και κοιτάζοντας μπροστά, να μπορούμε να δούμε την Ελλάδα τού αύριο, βασισμένη στην αριστεία, την αξιοκρατία και την προσπάθεια».

- efsyn.gr