ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί απεργούν στην Live Sport

Δεν κυκλοφόρησε σήμερα η αθλητική εφημερίδα Live Sport λογω της απεργίας δημοσιογραφων (ΕΣΗΕΑ) και τεχνικών Τύπου (ΕΤΗΠΤΑ). Η απεργία αποφασίστηκε επειδή η εργοδοσία δεν εξοφλεί τις δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων, των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2017 ενώ παραβιάζει τις δεσμεύσεις της για αποπληρωμή των οφειλομένων προηγουμένων ετών. 
Σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Live Sport και το τι προηγήθηκε της απεργίας λάβαμε mail εργαζόμενου στην εφημερίδα στο οποίο αναφέρεται:
"Τους εργαζόμενους, δημοσιογράφους και τεχνικούς, ως «σκλάβους» συνεχίζει να αντιμετωπίζει η εργοδοσία της εφημερίδας Live Sport η οποία ενώ μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε.. σε σταθερή βάση ψέματα για να αποφεύγει τις πληρωμές, πλέον δεν ενημερώνει καν ότι δεν πληρώνει με τα χρέη της να έχουν φτάσει στους 2,5 μήνες για κάποιους συντάκτες και στους 5,5 μήνες για κάποιους άλλους.
Μάλιστα εσχάτως η συγκεκριμένη εργοδοσία έβαλε στη λίστα αυτών που εμπαίζει και την ΕΣΗΕΑ με αντιπροσωπεία της οποίας συναντήθηκε εκπρόσωπός της την περασμένη εβδομάδα, δεσμεύθηκε να καταβάλει ένα 15νθήμερο τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου κάτι που φυσικά δεν συνέβη. Η πληρωμή μετατέθηκε για την Τρίτη, κατόπιν για την Τετάρτη όταν και χρησιμοποιήθηκαν ένα σωρό δικαιολογίες για να μη γίνει.
Η ΕΣΗΕΑ ενημερώθηκε και προκήρυξε 24ωρη προειδοποιητική απεργία και η εφημερίδα δεν θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 14/9 για αθέτηση όσων είχαν συμφωνηθεί αφού από την Τρίτη 13/9 είχε ενημερωθεί η εργοδοσία πως αν δεν καταβάλει την πληρωμή 15νθημέρου μέχρι τη 13.00 της Τετάρτης θα γινόταν απεργία.
Η συγκεκριμένη εργοδοσία χρωστάει 3 μηνιαίους μισθούς στους εργαζόμενους που παραμένουν στο δυναμικό της από τον χειμώνα του 2013 ενώ από το 2015 και μετά βρίσκει συνεχώς αφορμές και «φεσώνει» τους συντάκτες σε σημείο που πλέον έχει χαθεί η μπάλα.
Κάθετη μείωση μισθών δίχως καμία ενημέρωση τον Δεκέμβριο του 2015, «φάγωμα» μισού 15νθήμερου το ίδιο διάστημα, «στο χιόνι» ένα 15νθήμερο όταν επιβλήθηκαν τα capital control και μη καταβολή του μισθού του Δεκεμβρίου του 2016. Συν φυσικά οι οφειλές σε μισθούς από την 1η Αυγούστου και μετά οι οποίες «πάγωσαν» λόγω του κλεισίματος του πρακτορείου διανομής «Ευρώπη». Τι σχέση μπορεί να έχει το πρακτορείο διανομής με τις πληρωμές; Μα εδώ και σχεδόν 2 χρόνια η εργοδοσία πληρώνει δημοσιογράφους και τεχνικούς μόνο όταν παίρνει χρήματα από τις πωλήσεις από το πρακτορείο! Μία μάλλον παγκόσμια πατέντα με το πρακτορείο να έχει εξελιχθεί σε… χρηματοδότης των συντακτών!
Όσο για το συνολικό χρέος υπολογίζεται σε πάνω από 250.000 ευρώ, ποσό που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και πότε θα καταβληθεί αφού αντί να μειώνεται αυξάνεται με μαθηματική ακρίβεια κάθε μήνα.