ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

«To ThePressProject μεγάλωσε στις πλάτες των απλήρωτων εργαζομένων του»

Παρέμβαση από τον άνθρωπο που συνέβαλε τεχνολογικά στο στήσιμο του ThePressProject από το μηδέν 

Λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή ενός ακόμα πρώην εργαζόμενου στο ThePressProject -μετά από αυτή των 11 πρώην συντελεστών του ThePressProject που έγραψαν την δική τους αλήθεια για το TPP και την καμπάνια των 1101.  Μόνο που δεν πρόκειται για τον οποιονδήποτε εργαζόμενο. Ο Κομνηνός Δουλγκέρης ήταν αυτός που ως προγραμματιστής ανέπτυξε τεχνικά κατά το μεγαλύτερο μέρος το ThePressProject από την πρώτη μέρα ίδρυσής του μέχρι και το φθινόπωρο του 2013 όταν αποχώρησε για λόγους που εξηγεί ο ίδιος στο κείμενο που ακολουθεί:
"Όταν με πλησίασαν κάποιοι από τους πρώην συνάδελφους του TPP και msfree για να προσθέσω και εγώ το όνομα μου στη γνωστή λίστα αρνήθηκα. Βλέπετε ήμουν σίγουρος πριν από τη δημοσίευση για το πόσο διαφορετικά θα τα εμφάνιζε ο Κύριος Εφήμερος και σχεδόν 2 χρόνια μετά από την αποχώρησή μου από την εταιρία πληροφορικής Bits n Bytes δεν ήθελα να κάνω βήματα προς τα πίσω.
Θα συμφωνήσω ότι τα συνολικά ποσά που θα “έπρεπε” να είχαν δοθεί σε μισθούς μπορεί και να..  ξεπερνάνε τις 360.000€. Πόσα από αυτά δόθηκαν δε θα μάθουμε ποτέ. Είμαι και εγώ ένας από τους ανεπιθύμητους. Όταν 5–6 μήνες μετά την αποχώρησή μου τόλμησα να ζητήσω τους οφειλόμενους μισθούς μου άκουσα τη φράση “πέρνα έξω από το γραφείο τώρα!”.
 “Έχουμε γράψει σαφέστατα ότι υπάρχουν αδικημένοι και ότι υπάρχουν χρέη προς εργαζόμενους, αναγνωρισμένα όμως εγγράφως.”
Κάποιος στα σχόλια της δημοσίευσης των πρώην υπαλλήλων ρώτησε αν η επιθεώρηση εργασίας γνωρίζει! Πολύ ευχαρίστως να δείξω σε όποιον ενδιαφέρεται το χαρτί της επιθεώρησης για τη μη προσέλευση του συνεργάτη του Κυρίου Εφήμερου σε κανονισμένο ραντεβού από την επιθεώρηση για επίλυση εργατικής διαφοράς για οφειλόμενους μισθούς. Όσο για το αν ελέγχθηκε ποτέ, το πιθανότερο είναι πως όχι αφού άλλαξε διεύθυνση στο γραφείο του. Και για να μην ακουστεί ότι δεν ήμουν εργαζόμενος για το Κύριο Εφήμερο αλλά για το συνεργάτη του, η πρόσληψή μου (που καθυστέρησε περίπου ένα χρόνο για να γίνει) “ίσως και η μοναδική” στο συγκεκριμένο γραφείο μέχρι και το 2013 όπου και αποχώρησα, μπορούσε για νομικούς /λογιστικούς λόγους να γίνει μόνο στην εταιρία Msfree αδελφική της bits n bytes και του πρώην συνεργάτη του Κώστα Εφήμερου. Μέχρι και σήμερα δεν έχω εισπράξει τους οφειλόμενους μισθούς ούτε κάποιο χαρτί έχω πέρα από αυτό της επιθεώρησης εργασίας για την καταγγελία που έκανα.
Γνωρίζω και άλλους πρώην εργαζόμενους που δεν έβαλαν το όνομά τους στη λίστα. Χωρίς να μπορώ να είμαι σίγουρος για τα λεγόμενα του καθενός ξέρω ποια μπορεί να ήταν η αντιμετώπισή τους από το Κύριο Εφήμερο αν κρίνω από τη προσωπική μου εμπειρία. Ίσως να πρέπει και ο πρώην συνεργάτης του Κυρίου Εφήμερου να πάρει δημόσια θέση για τις εργασιακές συνθήκες στο συγκεκριμένο γραφείο αλλά και για όλα όσα γράφτηκαν.
    “Φυσικά για τη διατήρηση του σήματος της ΕΡΤ κανείς τους δεν είχε κάνει τίποτα… “
Δε ξέρω για τους δημοσιογράφους αλλά μπορώ να σας πω πως για το τεχνικό τμήμα του video streaming, από servers της Bits n Bytes, ήταν εξ ολοκλήρου δική μου υλοποίηση από το σημείο που η ΕΡΤ μας έδινε 2 εξόδους RCA, εικόνας και ήχου. Όσο για τους ανθρώπους της ΕΡΤ θα έδιναν το σήμα σε όποιον ήθελε να το αναμεταδώσει μέσω διαδικτύου εκείνη τη περίοδο. Ήταν και η περίοδος που εκτοξεύτηκε η επισκεψιμότητα του TPP.
    “Για αυτό άλλωστε και στην παρουσίαση των 1101 είπαμε ότι ο 1 είναι η εταιρία BitsnBytes και ότι στόχος μας είναι οι υποστηρικτές του εγχειρήματος να είναι τόσοι ώστε να μη χρειάζεται πλέον η συμμετοχή της.”
Ήμουν εκεί την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η ιδέα του TPP με τον Ηρακλή, για όσους τον ξέρουν, όχι βέβαια στη μορφή που έχει φτάσει σήμερα. Ως προγραμματιστής και τεχνικός ανέπτυσσα και το backoffice (διαχειριστικό Byte) στο οποίο λειτουργεί σήμερα το TPP. Το είδα να μεγαλώνει και να φτάνει στο μέσο που είναι σήμερα στις πλάτες πολλών. Ήμουν ένα γρανάζι που έδινε ώθηση στα έργα πληροφορικής του TPP, Msfree και των πελατών της Bits n Bytes. Αλλά δε μπορώ να μένω άλλο σιωπηλός μετά από όλα αυτά που γράφονται από το Κύριο Εφήμερο για τον εργασιακό παράδεισο, την 6ωρη εργασία και την οικονομική διαχείριση που κάνει στις πλάτες των εργαζομένων για προσωπική του προβολή αλλά και του Μέσου του, με δικαιολογία τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μέσου από τους αναγνώστες του. Η ιδέα μπορεί να είναι αγνή όσο για την υλοποίηση έχω πολλές ενστάσεις.
Δυστυχώς μετά και την απάντηση του Κυρίου Εφήμερου δε μένει παρά να πάρω και εγώ δημόσια θέση σε όσα τουλάχιστον με αφορούν και εμένα προσωπικά με τις ανακρίβειες που γράφονται, με τον κίνδυνο, για να μην πω με τη σιγουριά, ότι θα έρθει και λίγη λάσπη προς το μέρος μου. Αναλόγως, θέλω να πάρω τις αποστάσεις μου από οποιοδήποτε MME ενδεχομένως θελήσει να χρησιμοποιήσει τα λόγια μου για δικό του όφελος. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει το εγχείρημα των 1101 ούτε τη δουλειά που γίνεται στο TPP. Δεν είχα σκοπό να γράψω αυτά που γράφω αλλά το κάνω για να πάρουν μία εικόνα όλοι για τις εργασιακές σχέσεις και την οικονομική αδιαφάνεια που επικρατεί στο συγκεκριμένο γραφείο και μόνο μετά από όλα όσα γράφτηκαν δημόσια. Στο κάτω κάτω τι ανεξάρτητο μέσο θα ήταν αν δεν δημοσίευε πρώτα τα του οίκου του από τους ίδιους τους εργαζομένους του.
Πολλοί από όσους έχουν συναναστραφεί επαγγελματικά με τη Bits n Bytes ,το TPP και το msfree-autofree-automag θα με γνωρίζουν με το μικρό μου όνομα, Κομνηνός.

Δουλγκέρης_Κομνηνός
Τεχνικός, administrator, προγραμματιστής, υπεύθυνος ανάπτυξης λογισμικού και υπηρεσιών για την εταιρία Bits n Bytes.