ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Aφιέρωμα της ΕΡΤ στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Η ΕΡΤ τιμά την 42η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με επετειακές εκπομπές-αφιερώματα, καθώς και με την προβολή ιστορικών ντοκιμαντέρ από το Αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Συγκεκριμένα, στην ΕΡΤ1, την Τρίτη 17 Νοεμβρίου στις 16.00, η εκπομπή «ΟΝ ΕΡΤ» με την Ελένη Χρονά και τον Ανδρέα Ροδίτη είναι αφιερωμένη στο Πολυτεχνείο.
Στη συνέχεια, στις 19.15, θα μεταδοθεί η έκτακτη ενημερωτική εκπομπή «ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» με το Γιάννη Δάρρα και το Γιώργο Δαράκη, αφιερωμένη στο Πολυτεχνείο.
Στις 22.00, η εκπομπή «ΕΡΤ FOCUS» με τον Αντώνη Αλαφογιώργο, ασχολείται με θέματα επικαιρότητας, αλλά και θέματα σχετικά με την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Στη 01.30 θα προβληθεί η επετειακή εκπομπή για το Πολυτεχνείο «ΘΥΜΑΜΑΙ», σε σενάριο και σκηνοθεσία Σταύρου Στρατηγάκου. Το ρεπορτάζ είναι του Ηλία Γκρη. Δύο τραγικοί γονείς, ο Γιάννης Κομνηνός και η Ανθή Μυρογιάννη, ξεδιπλώνουν μπροστά στο φακό το οδυνηρό δίχτυ της.. προσωπικής και οικογενειακής τους τραγωδίας, αφού έχασαν τα παιδιά τους στα δραματικά γεγονότα του τριημέρου.
Το αφιέρωμα της ΕΡΤ1 ολοκληρώνεται στις 02.10, μ’ ένα κινηματογραφικό ντοκουμέντο σε έρευνα και σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη, με τίτλο «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ: ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ». Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την τετραήμερη εξέγερση του Πολυτεχνείου, με επίκεντρο τη συγκλονιστική νύχτα της 16ης προς 17η Νοεμβρίου, καθώς και την «επόμενη ημέρα» από την εισβολή των τανκ. Παράλληλα, βλέπουμε και απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «ΜΕΓΑΡΑ» των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου, που παρακολουθεί τον αγώνα των Μεγαριτών εναντίον της εγκατάστασης του διυλιστηρίου στην περιοχή τους.
Η ΕΡΤ2, στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Πολυτεχνείο, την Τρίτη 17 Νοεμβρίου στις 18.00, προβάλλει το ντοκιμαντέρ «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ». Οι «Μαρτυρίες», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Καβουκίδη, αποτελούν ένα πολυσήμαντο κινηματογραφικό χρονικό της περιόδου που αρχίζει με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβριο του 1973 και φτάνει έως και τον Αύγουστο του 1975. Ο κινηματογραφιστής καταγράφει, με συγκινησιακή φόρτιση και εκφραστική δύναμη, σημαίνουσες στιγμές και γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή.
Στις 21.00, θα προβληθούν το 10ο και το 11ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού «ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΜΙΑΣ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ». Στα επεισόδια, μεταξύ άλλων, καλύπτονται και τα ιστορικά γεγονότα των τελευταίων μηνών του 1973: ο Παπαδόπουλος ορκίζεται και επισήμως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στις 8 Οκτωβρίου ορκίζεται η κυβέρνηση Μαρκεζίνη με σκοπό τη σταδιακή πολιτικοποίηση του καθεστώτος. Το εγχείρημα καταδικάζεται από τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Την ίδια στιγμή στην Κύπρο, οι απόπειρες κατά του νεοεκλεγμένου Προέδρου Μακαρίου οδηγούν τις εξελίξεις σε δυσοίωνες προοπτικές. Η εξέγερση των κατοίκων των Μεγάρων για τη βίαιη ισοπέδωση του ελαιώνα τους, προκειμένου να ιδρυθούν τα Διυλιστήρια του Στρατή Ανδρεάδη, οδηγεί το Συμβούλιο της Επικρατείας στον ορισμό ημερομηνίας για τη εκδίκαση της προσφυγής των αγροτών. Στα μέσα Νοεμβρίου αρχίζει η κατάληψη του Πολυτεχνείου που εξελίσσεται σε σοβαρή εξέγερση, η οποία, έπειτα από τρεις μέρες, θα αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Η εξέγερση, που είχε μεγάλη δημοσιότητα στο εξωτερικό, λειτουργεί ως καταλύτης για την οριστική φθορά του καθεστώτος. Η δήθεν φιλελευθεροποίηση της δικτατορίας με την κυβέρνηση Μαρκεζίνη πέφτει στο κενό.
Το αφιέρωμα της ΕΡΤ2 ολοκληρώνεται στις 23.00, με την ταινία του Δημήτρη Μακρή «Εδώ Πολυτεχνείο». Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1974, που περιγράφει τα γεγονότα αλληλεγγύης, λαϊκής συμμετοχής και ηρωισμού, του αγώνα εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών.