ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Oταν ο κύριος Ψυχάρης έγινε κυρ Σταύρος

(...) Τα πάλαι ποτέ κραταιά media (εκδοτικές επιχειρήσεις και τηλεοπτικά κανάλια) δεν έχουν πολλές επιλογές. Τα περισσότερα θα αφεθούν να αποφασίσουν τα ίδια το μέλλον τους ή, καλύτερα, να αφεθούν να αποφασίσει για αυτά η αγορά. Οι διοικήσεις των τραπεζών δεν πρόκειται στο σκηνικό που έχει στηθεί να αναλάβουν πρωτοβουλίες – ούτε για ρυθμίσεις που θα έδιναν ανάσα στα «μαγαζιά», ούτε για συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις. Το μόνο που θα δεχτούν είναι έτοιμες λύσεις στο τραπέζι με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πάει χέρι-χέρι με τις νέες προτεραιότητες που θα θέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις διοικήσεις τους. Ένα από τα θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν από κοινού είναι οι συνδυασμένες ενέργειες για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων στις μεγάλες ή στις «ευαίσθητες» επιχειρήσεις. Στις τελευταίες ανήκουν οι ακτοπλοϊκές αλλά και οι ακτοπλοϊκές… της στεριάς, δηλαδή τα υπερχρεωμένα media..
Στις μεγάλες επιχειρήσεις οι τράπεζες -μεταξύ τους και σε πλήρη συνεννόηση με το ΤΧΣ- θα προσπαθήσουν να βρουν λύση διερευνώντας ένα πλήθος συνδυασμών με εναλλακτικά σενάρια και υποθέσεις. Μεταξύ αυτών και η ανάθεση της επιχείρησης σε καινούριο management team. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει εύκολα σε υπερχρεωμένα και σταθερά ζημιογόνα media. Σκεφτείτε την αντίδραση του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ που από κύριος Σταύρος… έγινε κυρ Σταύρος και δεν μπορεί ακόμη να το πιστέψει.
Εκεί η πίεση θα στραφεί προς τις συγχωνεύσεις, αλλά με όρους και προϋποθέσεις των τραπεζών ή με τμηματικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούν να αποφέρουν έσοδα που θα εξυπηρετούν τα δάνεια. Όλα αυτά βέβαια είναι δύσκολο να περπατήσουν αν δεν μπορούν να στηριχθούν χρηματοδοτικά από τις τράπεζες και αν τα λεφτά των επενδυτών δεν μπορούν να βρουν διέξοδο στη χρηματιστηριακή αγορά.
(...)
- απόσπασμα από εκτενές ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου στο περιοδικό UNFOLLOW (τεύχος Νοεμβρίου) υπό τον τίτλο: «Ο δύσκολος και παρατεταμένος τοκετός της νέας διαπλοκής με το Μαξίμου»