ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

«Χαστούκι» από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη λίστα Πέτσα - Μητσοτάκη

Τα καμώματα της κυβέρνησης με τη λίστα Πέτσα έφτασαν και στο Συμβούλιο της Ευρώπης το οποίο μέσω της πλατφόρμας για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία της δημοσιογραφίας επικρίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη λίστα Πέτσα και τον τρόπο που διένειμε τα 20 εκατ. ευρώ σε φιλικά της ΜΜΕ. «Τόση ελευθεροτυπία θα τη ζήλευε και ο Όρμπαν» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή την πρόσφατη.. επιστολή του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αδιαφανή χρηματοδότηση, η ειδική πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεται στο σκάνδαλο της λίστας Πέτσα.
«Ελληνικά ΜΜΕ που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση τέθηκαν εκτός ή περιορίστηκαν από την καμπάνια οικονομικής υποστήριξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19. Μία ανάλυση έδειξε ότι αρκετά Μέσα που χαρακτηρίζονται ως “αντιπολιτευόμενα” έλαβαν δυσανάλογα μικρό κομμάτι της διαφημιστικής πίτας, σε σύγκριση με Μέσα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως (τα πρώτα) είχαν μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό» σημειώνεται μεταξύ άλλων. Παράλληλα γίνεται αναφορά και στο Documento το οποίο αποκλείστηκε από τη λίστα Πέτσα.
Παράλληλα στο κείμενο που δημοσιεύεται στην πλατφόρμα για την ελευθερία του Τύπου τονίζεται ότι «στην 18σέλιδη λίστα που περιελάμβανε τα 1,232 ΜΜΕ που έλαβαν οικονομική βοήθεια, υπήρξαν ιστοσελίδες οι οποίες δεν λειτουργούσαν, ή και blogs με μηδενικούς αναγνώστες.
Η πλήρης λίστα δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση έπειτα από συντονισμένες πιέσεις των ΜΜΕ αλλά και της κοινωνίας. Έδειξε ότι αρκετά Μέσα φίλα προκείμενα στην κυβέρνηση έλαβαν δυσανάλογα ποσά, κάτι που οδήγησε σε κατηγορίες σχετικά με τον έλεγχο της κυβέρνησης στο πεδίο των ΜΜΕ και για προσπάθειες καταπίεσης της ελευθερίας του Τύπου».



Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική ανακοίνωση έχει την ένδειξη «alert», παρά τις εξηγήσεις που επιχείρησε να δώσει η κυβέρνηση.





Η κυβέρνηση από την πλευρά της ισχυρίζεται τα γνωστά, ότι δηλαδή δόθηκαν χρήματα σε αντιπολιτευτικά μέσα, παραλείποντας να αναφέρει ότι πρόκειται για ψίχουλα σε σχέση με τα εκατομμύρια που διατέθηκαν σε φιλικά της ΜΜΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Τόση ελευθεροτυπία θα τη ζήλευε και ο Όρμπαν

«Δεν περίμεναν το Συμβούλιο της Ευρώπης οι Έλληνες πολίτες για να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για την επαίσχυντη λίστα Μητσοτάκη - Πέτσα.
Ωστόσο, το ευρωπαϊκό χαστούκι στην κυβέρνηση για τον οικονομικό στραγγαλισμό όλων των αντιπολιτευόμενων Μέσων και όποιου τολμά να ασκήσει κριτική στον κ. Μητσοτάκη, σε αντίθεση με τη γαλαντόμο ανταμοιβή ακόμα και μηδενικής επισκεψιμότητας ιστοσελίδων που την αποθεώνουν, είναι ενδεικτικό του φιλελευθερισμού της» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει με νόημα:«Τόση ελευθεροτυπία θα τη ζήλευε και ο Όρμπαν».
«Κι άλλο ευρωπαϊκό ράπισμα στην κυβέρνηση της ΝΔ, από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την λίστα Πέτσα. Προφανώς θα το «θάψουν» τα ΜΜΕ που καλοταίστηκαν. Κατά τα άλλα, επικαλούνται το φιλότιμο των πολιτών. Για το δικό τους, ηχηρή σιωπή!» σχολιάζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.