ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

«Εφυγε» ο δημοσιογράφος Νίκος Ζαλαώρας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει με θλίψη την απώλεια του δημοσιογράφου Νίκου Ζαλαώρα, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο.
Ο Νίκος Ζαλαώρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και ήταν πτυχιούχος του τμήματος Δασολογίας της Γεωπονικής και Δασολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο.. Πανεπιστήμιο του Μπάνγκορ της Ουαλίας. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως δασολόγος και ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα έως ότου τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1979 στην εφημερίδα «ΒΡΑΔΥΝΗ» και συνέχισε στην «ΑΥΓΗ», ως συντάκτης στο ρεπορτάζ του Υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Από το 1992 έως το 1994 εργάστηκε ως υπεύθυνος τύπου στο «WWF HELLAS» ενώ συνέχισε την πορεία του ως υπεύθυνος του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΑ ΣΠΟΡ έως τη συνταξιοδότησή του.
Ο Νίκος Ζαλαώρας υπήρξε ένας εκ των πρωτοπόρων του οικολογικού ρεπορτάζ στην Ελλάδα. Η αγάπη του για το περιβάλλον και οι οικολογικές του ευαισθησίες τον οδήγησαν στην έρευνα και τη συγγραφή αξιόλογου έργου επί των θεμάτων αυτών και ο ζήλος και η μεθοδικότητα που επέδειξε τον καθιέρωσε στο χώρο. Το 1991 εξέδωσε το βιβλίο «Τα δάση – Η σιωπηλή τραγωδία ή το τέλος της ζωής» ενώ το συνολικό του έργο εκδόθηκε στα ελληνικά και τα αγγλικά το 1993 με τίτλο «Περιβαλλοντική κρίση – Θέματα θεωρίας, μεθοδολογίας και ειδικών προσεγγίσεων». Τιμήθηκε με αρκετές διακρίσεις, με κορυφαίες την ανάδειξή του ανάμεσα στους «500 Παγκόσμιους» (περιβαλλοντικό βραβείο ΟΗΕ, 1988) και το Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1993.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον άξιο συνάδελφο. Η κηδεία του Νίκου Ζαλαώρα θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.