ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του να κάνει

Ως σαφή επιλογή για «σκληρά νεοφιλελεύθερη ατζέντα» ανέγνωσε τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ο ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας τα πυρά του στην ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η αναβάθμιση του Θόδωρου Σκυλακάκη και η είσοδος του Π. Τσακλόγλου «προσώπων δηλαδή που ποτέ δεν έκρυψαν την εμμονή τους στην νεοφιλελεύθερη..
ατζέντα, δείχνουν τη στόχευση του κ. Μητσοτάκη για το άμεσο μέλλον».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική και την οικονομική κρίση. Σήμερα καταλάβαμε ότι δεν μπορεί ούτε ανασχηματισμό στη κυβέρνησή του να κάνει.
Μετά από τρεις προαναγγελίες ανασχηματισμών, που εντέλει ματαιώθηκαν, σήμερα αποφάσισε απλά να βάλει τρεις νέους αναπληρωτές υπουργούς και να αφαιρέσει κάθε χαρτοφυλάκιο από τον κ. Γεωργιάδη. Αφού δεν μπορεί να τον διώξει, τουλάχιστον μπόρεσε να του πάρει τις αρμοδιότητες, αφήνοντάς τον να παριστάνει τον υπουργό.
Κατά τα αλλά επιβράβευσε τόσο τον κ. Πέτσα και τη λίστα του, τον κ. Θεοχάρη που τα έκανε θάλασσα στον τουρισμό, αλλά και τον κ. Βρούτση του σκανδάλου της ψευτοκατάρτισης. Επιβεβαιώνοντας την εκτίμησή μας, ότι για όλα αυτά η βασική ευθύνη είναι αποκλειστικά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.
Η πολιτική κατεύθυνση, ωστόσο, που σηματοδοτεί, τόσο η αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη όσο και η είσοδος του Π. Τσακλόγλου, προσώπων δηλαδή που ποτέ δεν έκρυψαν την εμμονή τους στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα, δείχνουν τη στόχευση του κ. Μητσοτάκη για το άμεσο μέλλον.
Η ελληνική κοινωνία δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό από αυτήν την κυβέρνηση. Μόνο νέα αδιέξοδα για την οικονομία, υψηλή ανεργία, λουκέτα και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, γιατί αυτό είναι το δόγμα νέων και παλιών κυβερνητικών στελεχών».

ΚΙΝΑΛ: Βαθιά συντηρητική επιλογή ο ανασχηματισμός «Σκυλακάκη»

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει απτόητος τον συντηρητικό δρόμο του, που δημιουργεί ερείπια σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Με τους εκλεκτούς του μακριά από την κοινωνία και τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου” σχολίασε, μεταξύ άλλων, το Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο για ανασχηματισμό «Σκυλακάκη».

Οι αλλαγές

Ως γνωστόν το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σήμερα σε μικρής κλίμακας αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο
Σε κεντρικό πρόσωπο των αλλαγών αυτών αναδεικνύεται ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης που αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Σκυλακάκης μετέχει επισήμως από την περασμένη Παρασκευή στην πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Επίσης, σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αναβαθμίζεται ο Νίκος Παπαθανάσης, η συμβολή του οποίου στη διαχείριση της πανδημίας εκτιμήθηκε δεόντως από το Μέγαρο Μαξίμου.

Νέες είσοδοι

Τρία μόνο νέα πρόσωπα εισέρχονται στο κυβερνητικό σχήμα, καλύπτοντας στην πλειοψηφία τους κενά που δημιουργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, με εξαίρεση την πρόσφατη αποχώρηση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Κράνη, η θέση του οποίου δεν πληρώθηκε με τις σημερινές αλλαγές.
Αντίθετα, στο υπουργικό συμβούλιο εισέρχεται ο Καθηγητής, Παναγιώτης Τσακλόγλου, στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο κ. Τσακλόγλου, μάλιστα, συνεργάστηκε στενά με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, όντας και προσωπικοί φίλοι, ήδη από την περίοδο 2011-2, οπότε και συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις απέναντι στην τρόικα. Με την επάνοδο του κ. Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Τσακλόγλου συνέταξε τη μία από τις 2 συνοδευτικές εκθέσεις του Ασφαλιστικού νόμου τον Φλεβάρη του 2020, έκθεση που αφορά την επάρκεια των συντάξεων, με τη επιστημονική σχέση του με τον υπουργό Εργασίας να αποκτά πλέον και θεσμική μορφή.
Καθήκοντα Υφυπουργού αναλαμβάνει και η Ζωή Ράπτη, η μόνη γυναίκα που εισέρχεται στο κυβερνητικό σχήμα σε αυτή τη φάση. Η κ. Ράπτη, βουλευτής πρώτη φορά του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, αναλαμβάνει θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, χαρτοφυλάκιο το οποίο προστίθεται σήμερα στη δομή του υπουργείου Υγείας.
Αντίθετα, το χαρτοφυλάκιο του Γεράσιμου Θωμά (που πήρε «μεταγραφή» στην Κομισιόν) αναλαμβάνει ο Νικόλαος Ταγαράς, Βουλευτής Κορινθίας, ο οποίος εισέρχεται στην κυβέρνηση ως Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.