ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Ο υπουργός των ζαρζαβατικών, οι τροϊκανοί και η επιστροφή Σημίτη

Ο Νίκος Παπαδημητρίου γράφει στο Libre.gr  πως είδε ο Τύπος τον «ανασχηματισμό» και την ατολμία αλλαγών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη:
Το αποτύπωμα κάθε ανασχηματισμού την επόμενη μέρα στις εφημερίδες έχει το δικό του πάντα ενδιαφέρον και, ίσως, ο πρώτος που θα πρέπει να ανατρέχει σε αυτές, είναι ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Εν προκειμένω, μάλιστα, παρότι περιορισμένης..
εμβέλειας οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, εν τούτοις οι εφημερίδες εστιάζουν ακριβώς σε αυτό: την ατολμία αλλαγών. Ενώ στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους, είναι από επιφυλακτικές έως (εντελώς) αρνητικές. Και το πιο ενδιαφέρον; Από τη στάση αυτή δεν εξαιρείται ούτε ο φιλοκυβερνητικός Τύπος!
Κοντά στους αναμενόμενα αρνητικούς τίτλους των «απέναντι» εφημερίδων («Εφημερίδα των Συντακτών»: «Ο αιχμάλωτος του Μαξίμου» [σ.σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν τόλμησε να διορθώσει τις κυβερνητικές αρρυθμίες], «Αυγή»: «Έμειναν όλοι, μπήκαν κι άλλοι…, και στο βάθος, ασφαλιστικό Πινοσέτ», ‘Kontra’: «Μπλόκαραν οι βαρόνοι το δομικό ανασχηματισμό»), αξίζει να δούμε ποια θέση πήραν φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, με ή χωρίς αστερίσκους.
Ξεκινώντας από την «Καθημερινή», που πάντα ξεχωρίζει την είδηση από το σχόλιο, αναφέρεται στο «παρασκήνιο των ‘μίνι’ αλλαγών», αναδεικνύοντας, πάντως, τις «εξαιρετικά περιορισμένες μεταβολές στην κυβέρνηση». Το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της εφημερίδας έχει όμως ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον:

«Είχαν δημιουργηθεί αυξημένες προσδοκίες, καθώς η ίδια η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα προ εβδομάδων. Το θετικό είναι ότι τα στελέχη που αναβαθμίστηκαν, έχουν σαφείς μεταρρυθμιστικές προθέσεις. Το αρνητικό είναι ότι επελέγη μια μεσοβέζική λύση. Ας ελπίσουμε ότι θα λειτουργήσει», με το κύριο άρθρο να καταλήγει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και δεδομένης της πρωτοφανούς εισροής κοινοτικών κονδυλίων, «το στοίχημα είναι μεγάλο και θα είναι πραγματικά κρίμα να χαθεί».

Ένας μικρός Σκέρτσος δίπλα στον Άδωνι

Ενώ η στήλη «Θεωρείο» της Καθημερινής που υπογράφει ο Σταύρος Παπαντωνίου, αναδεικνύει μια λεπτομέρεια (με σημασία, ωστόσο) του χθεσινού ανασχηματισμού: Ο μέχρι σήμερα γ.γ. Βιομηχανίας Πελοπίδας Καλλίρης που αντικαταστάθηκε, είχε κατεβεί στις προ έτους αυτοδιοικητικές εκλογές, ως υποψήφιος δήμαρχος Κορίνθου, κόντρα στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ και νυν δήμαρχο, κ. Νανόπουλο. Όμως ο Π. Καλλίρης το πάλεψε τότε έχοντας τη στήριξη του Α. Γεωργιάδη, σύμφωνα με τη στήλη, με τη συνεργασία των δύο ανδρών να συνεχίζεται και μετά τις εθνικές εκλογές, από άλλο μετερίζι τη φορά αυτή, στο υπουργείο. Μέχρι σήμερα. Αντικαταστάθηκε από τον Ιωάννη Κυριακού, που «έχει στενή σχέση με τον Άκη Σκέρτσο, καθώς έχει χρηματίσει αν. γενικός διευθυντής του ΣΕΒ». Κατά συνέπεια, σχολιάζουμε εμείς, άλλο ένα «μάτι κι αυτί» του Μ. Μαξίμου στην αυλή του Αδώνιδος…

Ο τροϊκανός Σκυλακάκης

Εντελώς ειρωνικός ο τίτλος της «Δημοκρατίας»: «Τέλειοι! Ανασχηματισμός – παρωδία» που κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «επίδειξη αλαζονείας», αφού έκρινε όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς, «επιτυχημένους και αλάνθαστους». Εστιάζει δε, σε 1+4 πρόσωπα, ένα νέο και τέσσερα παλιά: τον Θ. Σκυλακάκη γιατί «επιβραβεύτηκε για τις υπηρεσίες του στους τροϊκανούς τα χρόνια των Μνημονίων», και τους κ. Βρούτση, Πέτσα, Αυγενάκη και Θεοχάρη, θεωρώντας δηλαδή ότι είναι οι αποτυχημένοι του κυβερνητικού σχήματος.

Ο Τσακλόγλου λύγισε μπροστά στον Τόμσεν

Διεισδυτική προσέγγιση από την «Εστία» που στο πρωτοσέλιδό της έχει τον τίτλο, «Συγκυβέρνησις Μητσοτάκη – Σημίτη»: τίτλο που στηρίζει στο γεγονός ότι οι κ. Σκυλακάκης και Τσακλόγλου είναι τα δύο πρόσωπα – κλειδιά του νέου σχήματος. Αλλά, επιπλέον, σημειώνει τα εξής: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ – Οι εκσυγχρονιστές ξανάρχονται». Εστιάζοντας δε, στο πρόσωπο του νέου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, θυμίζει: «Τσακλόγλου: Ο άνθρωπος που ξέσπασε σε κλάματα ενώπιον του Τόμσεν, τώρα υπουργός με χαρτοφυλάκιο την κοινωνική ασφάλιση για να εφαρμόσει το μνημόνιο Πισσαρίδη» (σ.σ. θυμίζουμε ότι από χθες το ‘Libre’ είχε επισημάνει ότι ο Παναγιώτης Τσακλόγλου είναι εκ των συντακτών της έκθεσης Πισσαρίδη, με τις γνωστές διαπιστώσεις της για το ασφαλιστικό σύστημα).
Επιπλέον, ο διευθυντής της «Εστίας» Μανώλης Κοττάκης σημειώνει στο άρθρο του ότι όλοι, πλην του Θεόδωρου Σκυλακάκη, αναπληρωτές υπουργοί και γραμματείς προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, συνεπώς «ο Κυριάκος πλέον δικαιωματικώς είναι αρχηγός του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ απέρχεται. Οι δεξιοί τελούν υπό διωγμό, ενώ αναφέρεται και σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν στον πρωθυπουργό εκατό υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ. Όμως, προσθέτει, «το συνολικό μίγμα της κυβέρνησης είναι κοκτέιλ μολότοφ», προβλέποντας δηλαδή εντάσεις τον επικείμενο «θερμό» χειμώνα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν νωρίτερα εκλογές, συμπληρώνει.

Ο υπουργός των ζαρζαβατικών

Εκεί όμως που… ξεσπαθώνει η εφημερίδα, είναι στο άρθρο του διευθυντή της, με το χαρακτηριστικό τίτλο, «Η πολιτική ατίμωσις του Αδώνιδος». Επ’ αυτού λοιπόν, ο Μ. Κοττάκης κάνει λόγο για εξευτελισμό Γεωργιάδη από τον πρωθυπουργό, καθώς, «τον υποχρεώνει να υπογράψει τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας των επενδύσεων και των ΣΔΙΤ στο μέχρι σήμερα υφυπουργό του. Τον αποδοκιμάζει και του αφαιρεί τη δυνατότητα να είναι συνομιλητής του επιχειρηματικού κόσμου», αντιθέτως «του έμεινε η αρμοδιότητα για τις τιμές των ζαρζαβατικών».
Και σε εντελώς προσωπικό τόνο, ο αρθρογράφος αποκαλύπτει ότι κάποτε είχε πει στον Αδ. Γεωργιάδη ότι «οι πρίγκιπες θεωρούν πως δεν χρωστούν σε κανέναν! Μετά την υποβάθμιση, ας ετοιμάζεται τώρα, μετά τα ζαρζαβατικά, για τις βρούβες που θα τον στείλει ο Κυριάκος».
Με μια τελευταία επισήμανση όμως: Η έρευνα για τον κ. Γεωργιάδη για τη Novartis παραμένει ανοιχτή -«κάτι που ενδιαφέρει και τον κ. Σαμαρά»- και «εάν ο νέος εισαγγελέας διαφθοράς επιλογής Μητσοτάκη συνεχίσει την έρευνα εναντίον του, να δω σε ποιον θα ρίξει τη σκευωρία και ποιον θα απειλήσει με φυλακή ο υπουργός των ζαρζαβατικών!», επισημαίνει ο διευθυντής της «Εστίας».
Βέβαια, ο Α. Γεωργιάδης έσπευσε από χθες να απαντήσει μέσω twitter ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα τρολ του είναι που αναμασούν την καραμέλα της δήθεν υποβάθμισης του, «χωρίς καν να έχουν διαβάσει ακόμη τα ΦΕΚ». Από την πλευρά του εκείνος όμως ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει τον Κ. Μητσοτάκη «που μου εμπιστεύθηκε ΚΑΙ το Εμπόριο και την Βιομηχανία», ενώ συνεχάρη και το μέχρι σήμερα υφυπουργό του.
Κλείνοντας με την παρουσίαση του σημερινού Τύπου, τα «Νέα» κρατούν μάλλον ειδησεογραφική στάση («Ανασχηματισμός …32 δισ.), ενώ πιο «ζεστά» υπέρ του ανασχηματισμού τοποθετείται ο «Ελεύθερος Τύπος»: «Μήνυμα για γκάζι σε επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις».