ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Νόμιμο το ενημερωτικό πρόγραμμα του Θέμα 104.6

Δεν τελέστηκε κάποιο διοικητικό αδίκημα από τον ραδιοσταθμό, σύμφωνα με το ΕΣΡ

Απόφαση που, ίσως, αλλάξει τα δεδομένα στην ραδιοφωνική αγορά πήρε το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, από ένα «παραθυράκι» στον νόμο Ρουσσόπουλου. Το Θέμα 104.6 κλήθηκε σε απολογία για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του προγράμματός του από μη ενημερωτικό σε ενημερωτικό,.. και κρίθηκε με πλειοψηφία ότι δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα στην απόφαση των ιδιοκτητών του ραδιοσταθμού, μετά από έντυπο γνωστοποίησης που απέστειλαν πριν τρία χρόνια.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η διάκριση του προγράμματος των ραδιοτηλεοπτικών μέσων του 2007 ναι μεν ήταν δεσμευτική, αλλά μέσω άλλης ερμηνείας του νόμου εκείνη «αχρηστεύτηκε» επειδή δεν προκηρύχθηκαν άμεσα τότε οι νέες άδειες, όπως αναφέρει άλλη διάταξη του ν. 3592/2007. «Το ότι το καθεστώς προσωρινής λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών και η έκδοση των σχετικών προκηρύξεων έχουν παραταθεί με διαδοχικές διατάξεις δεν σημαίνει ότι αυτομάτως παρατείνεται και η ισχύς της άπαξ υποβληθείσας δήλωσης επιλογής της φυσιογνωμίας προγράμματος», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΕΣΡ.
Επιπλέον, η ανεξάρτητη αρχή επικαλείται την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομη την παράταση ισχύος των αδειών μετά την πρώτη τετραετία από την έκδοσή τους, διάταξη του ν. 4279/2014 περί δυνατότητας αλλαγής φυσιογνωμίας προγράμματος από ενημερωτικό σε μη ενημερωτικό πρόγραμμα, η οποία έχει καταργηθεί εδώ και τρία χρόνια, και διατάξεις του νόμου Ρουσσόπουλου περί πολυφωνίας και πλουραλισμού. Τρία από τα μέλη του ΕΣΡ διαφώνησαν με το παραπάνω σκεπτικό, αναφέροντας πως η δήλωση προγράμματος του 2007 είναι ακόμη δεσμευτική και η μεταβολή της φυσιογνωμίας «σαφές διοικητικό αδίκημα».
Θυμίζουμε ότι πριν... 13 χρόνια, όταν «έτρεχε» η προαναφερθείσα διαδικασία, στους 104.6 εξέπεμπε το μουσικό Athens Shock Radio του ομίλου Καρτελιά. Το ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος εκπέμπει στην συχνότητα από το 2017, με πλήρες ενημερωτικό πρόγραμμα.

- από το e-tetradio