ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Κινητοποίηση κατά της κατάργησης του ασύλου...

...σήμερα στις 6μμ στα Προπύλαια

Στον δρόμο για να αποτρέψουν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την οποία διακηρύσσουν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας όπου σταθούν και όπου βρεθούν, πριν και μετά τις εκλογές, κατεβαίνουν σήμερα οι φοιτητές. Στο διαδικτυακό τους κάλεσμα, οι φοιτητές διαμηνύουν πως δεν θα..
επιτρέψουν να ποινικοποιηθούν οι αγώνες τους, αλλά και πως θα υπερασπιστούν τον χαρακτήρα του πανεπιστημίου, αρνούμενοι να μην έχουν λόγο για τον κοινωνικό τους χώρο.
Στο πλευρό τους συμπαρατάσσονται 503 μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί ερευνητές, που απευθύνουν με τις υπογραφές του κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ. με σημείο προσυγκέντρωσης τα Προπύλαια. Στο κείμενο στήριξης αναφέρουν ότι «η κατάργηση του ασύλου θα είναι για τη Νέα Δημοκρατία ιδεολογική νίκη, μια απόδειξη της πυγμής της νέας κυβέρνησης και κυρίως ένα πλήγμα στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του».
Σημειώνουν επίσης ότι, την ώρα που «τα μεγάλα ΜΜΕ και η νέα κυβέρνηση μιλάνε διαρκώς για τα ‘μεγάλα προβλήματα’ των πανεπιστημίων και δημιουργούν μια εικόνα καταστροφής και πανικού, για να κερδίσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης με το μέρος τους», την ίδια στιγμή «δεν τολμάνε να πουν κουβέντα για τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα όσων σπουδάζουν και δουλεύουν μέσα στο πανεπιστήμιο.» «Δεν είδαμε κανένα ρεπορτάζ σε κάποιο κανάλι να μιλάει για την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις προσωπικού, τα απαρχαιωμένα κτήρια, συγγράμματα και εργαστηριακές υποδομές. Δεν είδαμε μονόστηλα για την απαξίωση των πτυχίων των φοιτητ(ρι)ών, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσες και όσοι πρέπει να δουλέψουν ταυτόχρονα με τις σπουδές τους», υπογραμμίζουν.
Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κάλεσμά της κάνει λόγο για μια συστηματική προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκινά από την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση, «να δημιουργήσει ένα κλίμα απαξίωσης των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της ίδιας της ιστορίας των φοιτητικών αγώνων, συνδέοντας το πανεπιστημιακό άσυλο με φαινόμενα ανομίας».
«Η Ιστορία», όμως επισημαίνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, «δεν μπορεί να διαγραφεί από τη συλλογική συνείδηση. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι το φοιτητικό και το πανεπιστημιακό κίνημα έχει καρφωθεί στο κάδρο αποκατάστασης της δημοκρατίας, στο πλευρό των λαϊκών αγώνων από το 1973 μέχρι σήμερα, με σύγχρονα παραδείγματα την ιστορική μάχη ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος και τους αγώνες ενάντια στην απορρύθμιση που επεδίωξαν να φέρουν οι νόμοι Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου.»
Όσον αφορά την αξία που έχει σήμερα η διατήρηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τονίζεται ότι «κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κατακτήθηκαν μέσα από τους αγώνες και το αίμα χιλιάδων νέων ανθρώπων. Το άσυλο αποτελεί ασπίδα και διασφαλίζει το πανεπιστήμιο ως έναν ζωντανό κοινωνικό χώρο.»
«Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους νέους ανθρώπους, να σταθούμε απέναντι στο επικείμενο νομοσχέδιο. Υπερασπιζόμαστε το άσυλο! Υπερασπιζόμαστε δημοκρατία και ελευθερία! Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις, την Τρίτη 23 Ιουλίου, για την υπεράσπιση του ασύλου», καταλήγει η οργάνωση στο κάλεσμά της.

Κώστας Παπαντωνίου / Αυγή