ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Το φιάσκο με την επέκταση του Μουσείου ως το Πολυτεχνείο

Με απίστευτη προχειρότητα κινήθηκε η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη στο θέμα της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, με αποτέλεσμα η πολυδιαφημιζόμενη παρέμβαση να ματαιωθεί.
Και αυτό γιατί όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η..
κυβέρνηση δεν είχε μελετήσει τη συμφωνία σύμφωνα με την οποία το κληροδότημα της Ελένης Τοσίτσα ορίζει ότι η δωρεά αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς του Πολυτεχνείου.
Το 2008, μάλιστα, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε καταθέσει ανάλογη πρόταση την οποία αναγκάστηκε να αποσύρει όχι μόνο λόγω των αντιδράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και γιατί το κληροδότημα της Ελένης Τοσίτσα, με το οποίο αγοράστηκε το οικόπεδο και κατασκευάστηκαν τα βασικά κτίρια, ορίζει ρητά ότι η δωρεά αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς του Πολυτεχνείου. Ο όρος δεν μπορεί να παρακαμφθεί.
Πριν την υποχώρηση της κυβέρνησης στην επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου στο συγκρότημα του Πολυτεχνείου, είχαν συνεδριάσει οι Κοσμήτορες όλων των σχολών του Πολυτεχνείου παρουσία του Πρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Πασπαλιάρη.
H Πρυτανεία και οι Κοσμήτορες του Ιδρύματος σε κοινή τους δήλωση δήλωναν αιφνιδιασμένοι με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τονίζοντας πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε της πολυτεχνικής κοινότητας, ούτε της διοίκησης του ιδρύματος για το σχέδιο αυτό.
Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «όσον αφορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κρίθηκε αναγκαία η υπόγεια επέκτασή του, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι χώροι για την προβολή των πολύτιμων συλλογών του που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό. Μέσω της υπογειοποίησης, το Μουσείο θα διασυνδεθεί με τις υποδομές και του Ακροπόλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας.
Το ίδιο σχέδιο προβλέπει, επίσης, η Αρχιτεκτονική Σχολή να παραμείνει στο Πολυτεχνείο και να «συνομιλεί» με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς παράγει Πολιτισμό».
Τη διαβεβαίωση ότι το ΕΜΠ και η Σχολή Αρχιτεκτόνων θα παραμείνουν στους χώρους τους είχε δώσει νωρίτερα και η Λίνα Μενδώνη
«Όπως είπα με σαφήνεια  στις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις μου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο αποτελούν ΜΑΖΙ ένα υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο. Συλλειτουργούν απολύτως. Το Ε.Μ.Π. και η Αρχιτεκτονική Σχολή παραμένουν στους χώρους τους. Επιθυμούμε η Αρχιτεκτονική Σχολή να παραμείνει στο κέντρο της Αθήνας, καθώς  παράγει η ίδια υψηλής ποιότητας και δυναμικής πολιτισμό. Επενδύουμε στις συνέργειες, που μπορούν να αναπτύσσουν οι δύο φορείς. Το Ε.Α.Μ. επεκτείνεται υπογείως, εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο χώρο για την σωστή έκθεση των Συλλογών του και διασυνδέεται υπογείως με το Ακροπόλ».