ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Στις προσφυγικές γειτονιές

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει το δεύτερο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ που βασίζεται στα απομνημονεύματα του Σμυρνιού Ευάγγελου Δρακόπουλου, 97 χρόνια μετά τον ξεριζωμό. 
Σε αυτό το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ, ο Ευάγγελος Δρακόπουλος θυμάται τα εφηβικά και νεανικά χρόνια του στη Σμύρνη, τη συμμετοχή του στις τάξεις του Ελληνικού στρατού μετά το 1919 και εστιάζει στον ερχομό..
του ίδιου και της οικογένειάς του στην Ελλάδα. Τη διετία 1922-1923 εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκατασταθούν σε παραπήγματα καθώς φτάνουν κυνηγημένοι και αποδεκατισμένοι στην Ελλάδα. Μαζί και η οικογένεια Δρακοπούλου που θα προσπαθήσει να κάνει μία νέα αρχή πάνω στα συντρίμμια της διαλυμένης ζωής των μελών της. Ο Ευάγγελος Δρακόπουλος θα παντρευτεί τον εφηβικό του έρωτα και παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες δεν θα χάσει ποτέ την αισιοδοξία του.
Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τις προσφυγικές γειτονιές συμμετέχουν ο ιστορικός Σταύρος Ανεστίδης και η φιλόλογος Ευαγγελία Σταμούλη που επιμελήθηκε τα χειρόγραφα του Ευάγγελου Δρακόπουλου. Διαβάζει και τραγουδά η ηθοποιός Μαρία Κεσίλογλου, ούτι παίζει ο Κώστας Τσαρούχης, ενώ συμμετέχει και ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαγιάννης που διαβάζει αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα. Κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ θα συνδεθεί το Πρώτο με το Δεύτερο Πρόγραμμα όπου η Έλενα Φαληρέα μέσα από την εκπομπή της «Λαϊκοί Δρόμοι» θα αποτίσει έναν σύντομο μουσικό φόρο τιμής στους πρόσφυγες του 1922.
Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ θα ακουστούν ηχητικά μουσικά τεκμήρια του 1930 από το αρχείο Οκτάβιου και Μέλπως Μερλιέ καθώς και μαρτυρίες προσφύγων για την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα και την ανάδυση των προσφυγικών γειτονιών δίπλα και έξω από τους προϋπάρχοντες οικισμούς.
Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019, 12 με 1 το μεσημέρι από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας την Κυριακή 28 Ιουλίου, 1 με 2 μετά το μεσημέρι.

Έρευνα – τεκμηρίωση – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!
Info
Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Στις προσφυγικές γειτονιές»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Faceook: www.facebook.com/protoprogramma