ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Η ΠΟΕΣΥ ανοίγει τη συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα

Τα Πνευματικά Δικαιώματα στο δημοσιογραφικό έργο και την Ενημέρωση ήταν το αντικείμενο των συναντήσεων εργασίας που έγιναν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Ιουλίου.
Προσκεκλημένος, σε αυτό το διήμερο εργαστήριο, ήταν ο Olle Wilof από τη Σουηδική Ένωση.. Δημοσιογράφων, μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για θέματα Πνευματικών Δικαιωμάτων.
Ο Σουηδός ειδικός κλήθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του έργου Managing Change in Journalism, που εκτελεί η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) με τη συμμετοχή της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την πρόσκληση αξιοποιώντας σχετική πρόβλεψη του έργου.
Στην πρώτη μέρα του εργαστηρίου, συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΥ, της ΕΟΔ καθώς και Έλληνας εμπειρογνώμονας, και εξετάστηκαν τεχνικά θέματα, μεταξύ των οποίων:

* Το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο.
* Η λειτουργία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
* Μοντέλα διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές χώρες
* Οι προβλέψεις της Οδηγίας της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά
Στη δεύτερη συνάντηση, εκπρόσωποι όλων των Ενώσεων Συντακτών μελών της ΠΟΕΣΥ, ενημερώθηκαν συνοπτικά για τα γενικά δεδομένα σχετικά με το θέμα και συζήτησαν με τον Σουηδό ειδικό για κάποιες παραμέτρους του και για την πιθανή προσαρμογή στα ελληνικά μέτρα μοντέλων που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Οι παραπάνω συναντήσεις είναι το εναρκτήριο βήμα στην πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ να καταρτίσει, σε συνεργασία με τις Ενώσεις-μέλη της, μια στρατηγική για την αποτελεσματική διαχείριση αυτού του περίπλοκου ζητήματος.