ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Γιατί τέτοιο μένος ενάντια στα παιδιά κυρία Κεραμέως;

Στην (ιδιωτική) Παιδεία υπάρχουν λεφτά, πολλά λεφτά και δεν μπορεί όλοι οι υποψήφιοι να φοιτουν στα κρατικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι ιδιοκτήτες των (όποιων) ιδιωτικών "πανεπιστημίων" κλέφτες θα γίνουν; Και πως θα μπορέσουμε να ανοίξουμε άλλα ιδιωτικά πανεπιστήμια αν όλοι απορροφούνται στα κρατικά;..
Ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απόφαση της υπουργού Παιδείας να παρατείνει την ημερομηνία λήξης του μηχανογραφικού για την επιλογή των Πανεπιστημιακών Τμημάτων από τους υποψηφίους, έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η υπουργός Παιδείας μετά την επιπόλαιη απόφαση της να παρατείνει την ημερομηνία λήξης του μηχανογραφικού για την επιλογή των Πανεπιστημιακών Τμημάτων από τους υποψηφιους, ήρθε αντιμέτωπη με την αντίδραση γονέων και υποψηφίων μαθητών και αναγκάστηκε να κάνει δηλώσεις (δείτε πιο κάτω).
Η παράταση είχε σαν στόχο να αναιρέσει την λειτουργία ορισμένων Τμημάτων για να επιβεβαιωθεί η αντιπολιτευτική πολιτική της Ν.Δ. Δεν κατάφερε, όμως, να κάνει τίποτα απολύτως, μιας και όλες οι Σύγκλητοι έστειλαν τις αποφάσεις τους που δηλώνουν ότι τα Τμήματα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους νέους φοιτητές. Αυτό αποτελεί μία έμπρακτη επιβεβαίωση της πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η Υπουργός, επιπλέον αναμασάει τα περί «υποβάθμισης της τεχνολογικής εκπαίδευσης», αγνοώντας προφανώς τον αριθμό αλλά κυρίως τα αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών των νέων Τμημάτων τεχνολογικών πεδίων. Και όλα αυτά με αποφάσεις και των Συγκλήτων. Γιατί θέλει να απογοητεύσει από τώρα τους υποψήφιους φοιτητές; Γιατί τέτοιο μένος ενάντια στα παιδιά που δηλώνουν στα μηχανογραφικά τα Τμήματα αυτά; Μήπως επειδή θα αναγκαστεί να προχωρήσει και στην απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων ακολουθώντας τις διαδικασίες που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η νέα αρχιτεκτονική των Πανεπιστήμιων μας, αποτέλεσμα επίμονων διεργασιών και αποφάσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων δεν πρόκειται να ανατραπεί. Τα υπάρχοντα Τμήματα, τα νέα Τμήματα, οι συνέργειες των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ, τα Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα και τα διετή προγράμματα σπουδών όπου θα εισάγονται οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ με το απολυτήριο τους και θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αποτελούν τους άξονες αυτής της νέας αρχιτεκτονικής και η οποία θα εξασφαλίσει την νέα δυναμική πορεία των Πανεπιστημίων μας.

Οι διευκρινήσεις Κεραμέως... 

Προηγουμένως η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως είχε αναγκαστεί να προχωρήσει σε διευκρινίσεις και εν τέλει διαβεβαιώσεις για την έναρξη και λειτουργία των νεοϊδρυθέντων πανεπιστημιακών τμημάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020
Αναλυτικά η ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως:
«Με αφορμή δημοσιεύματα και επικοινωνίες υποψηφίων φοιτητών και γονέων που θέτουν ερωτήματα σχετικά με την έναρξη και λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 νεοϊδρυθέντων πανεπιστημιακών τμημάτων που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, εξαιτίας ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δήλωσε:
"Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, διαφωνήσαμε εξ αρχής με το σχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη συλλήβδην κατάργηση των ΤΕΙ και την άναρχη και άτακτη συγχώνευσή τους με τα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Και αυτό, γιατί η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, με τη δημιουργία και νέων τμημάτων, έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς αξιολόγηση από την ανεξάρτητη αρχή, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς μέριμνα για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας. Βιώνουμε, δυστυχώς, τις συνέπειες της ανεύθυνης αυτής πολιτικής, που έγινε με όρους επικοινωνιακούς και μικροπολιτικής σκοπιμότητας.
Καλούμαστε, σήμερα, να διαχειριστούμε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση για τα νέα αυτά τμήματα. Η διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων είχε ήδη ξεκινήσει πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και έχει πλέον ολοκληρωθεί. Τα νέα αυτά τμήματα αποτελούν ήδη επιλογές πολλών υποψηφίων. Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, η συμπερίληψή τους στα μηχανογραφικά δελτία για το επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος έγινε με τη συναίνεση των αρμοδίων οργάνων των Ιδρυμάτων. Με αυτά τα δεδομένα, προέχει τώρα να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης στους νέους που έχουν ήδη επιλέξει τα νέα τμήματα και στις οικογένειές τους, θωρακίζοντας παράλληλα την ισορροπία και αδιαβλητότητα του συστήματος. Επικοινωνήσαμε με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων για να διακριβώσουμε το εύρος των ελλείψεων και τις καλέσαμε να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις, προκειμένου τα νέα τμήματα να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Τα Ιδρύματα οφείλουν να μεριμνήσουν για τη λειτουργία των νέων αυτών τμημάτων, όπως και για όλα τα τμήματα που θα υποδεχτούν φοιτητές το επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα σταθεί αρωγός, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στην προσπάθεια αυτή"».