ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Ξέρεις από... Πρέσπα;

Σε επίπεδο συμβολισμών αλλά και σε επίπεδο πολιτικής ουσίας, ο αποκλεισμός του Αντώνη Σαμαρά από τη θέση του Επιτρόπου της ΕΕ συνιστά την αναγκαστική προσγείωση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον πρώην Πρωθυπουργό στην πραγματικότητα της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και την άκομψη "πιρουέτα" της ΝΔ που πέρασε από..
την δημαγωγία της περικεφαλαίας στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή η πλευρά Σαμαρά αρνήθηκε τη θέση του Επιτρόπου καθώς η Κομισιόν δεν του προσέφερε θέση Αντιπροέδρου, γεγονός σχεδόν αυτονόητο για πρώην Πρωθυπουργό, εφόσον αναλάμβανε.  Στην πραγματικότητα ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν ιδιαίτερα "δημοφιλής" εξαιτίας της διχαστικής και εθνικιστικής του στάση στο Μακεδονικό, στο οποίο και πρωτοστάτησε "στρέφοντας" τη ΝΔ προς τους Μακεδονομάχους. Άπόδειξη ότι τη θέση του Επιτρόπου καταλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος, προφανώς δεν ήταν στις πρώτες επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά είναι σίγουρα το μοναδικό στέλεχος του χώρου που εξαρχής είχε ταχθεί αυτονόητα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατέχοντας και τη θέση του Εκπροσώπου της Κομισιόν.
Η πατριδοκαπηλεία ήταν εύκολη επιλογή στην αντιπολίτευση, έφερε πολιτικά οφέλη στη ΝΔ στο εσωτερικό αλλά και απομόνωση στο εξωτερικό. Δημιούργησε κυρίως μακροπρόθεσμα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία από την αναζωπύρωση του εθνικιστικού μίσους και την προγονοπληξία. Όμως και βραχυπρόθεσμα η νέα κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη απέναντι σε μια μερίδα των ψηφοφόρων της αφού διαψεύδονται  εμφατικά, στον πλέον επίσημο τόνο, από τον Υπουργό Άμυνας και τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων οι μεγαλοστομίες περί "προδοσίας". Αλλά και ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, παρά τις επιμέρους αιτιάσεις, παραδέχτηκε ότι θα προχωρήσει απαρέγκλιτα η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ιδιαίτερο συμβολισμό είχε και η επιλογή του Γιώργου Μαυρωτά, που ως αντιπρόεδρος του Ποταμιού υπερψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν την άποψη που εκφράστηκε συχνά και από το Τvxs.gr, ότι η στάση της ΝΔ στο Μακεδονικό τη μετέτρεψε σε  "αποσυνάγωγο" της ΕΕ και του ΕΛΚ. Έτσι η αναγκαστική επιλογή του Μητσοτάκη να αφήσει χωρίς ρόλο τον Αντώνη Σαμαρά -καθώς φαίνεται πως δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στους εκλεκτούς για την Προεδρία της Δημοκρατίας- δημιουργεί σοβαρούς εσωτερικούς κλυδωνισμούς και έριδες που τώρα καλείται να διαχειριστεί. Η διατάραξη των εσωτερικών συσχετισμών, μόλις έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση, είναι προϊόν της αθέτησης ενός κομβικού πολιτικού αφηγήματος της ΝΔ. Αυτού που είχε προκαλέσει τη μεγαλύτερη φθορά στην προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζει και σε αυτή.
- από το tvxs.gr