ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Η ψυχή και η νοσταλγία στο ελαφρό τραγούδι

Το CD «Αττίκ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ», που περιλαμβάνει 18 από τις μεγαλύτερες επιτυχίες ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, προσφέρει η «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο» στους αναγνώστες της αυτό το Σάββατο 27 Ιουλίου με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τον θάνατό του.
Ο Αττίκ, κατά κόσμον Κλέων Τριανταφύλλου, έζησε μια..
μυθιστορηματική ζωή και υπήρξε μία από τις χαρισματικότερες μορφές της ελληνικής μουσικής στον χώρο του ελαφρού τραγουδιού, που σφράγισε με τις δημιουργίες του και τη θρυλική «Μάντρα» του το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1885 και μεγάλωσε στην Αίγυπτο όπου και παρακολούθησε μαθήματα μουσικής. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών και το 1907 πήγε στο Παρίσι με αρχικό σκοπό να σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες. Γρήγορα όμως τις εγκαταλείπει, γράφεται στο Ωδείο του Παρισιού και κάπως έτσι αρχίζει τη σπουδαία διαδρομή του στη μουσική.
Το 1930 επιστρέφει στην Αθήνα, φτιάχνει την περίφημη «Μάντρα του Αττίκ» και ξεδιπλώνει τη γεμάτη ευφυΐα και δυναμισμό προσωπικότητά του.
Το 1944, λίγο πριν από τον θάνατό του, ο Αττίκ πρωταγωνίστησε στην ταινία «Χειροκροτήματα», του Γιώργου Τζαβέλλα, η οποία βασιζόταν εν πολλοίς στη ζωή του. Τον Αύγουστο του '44 αυτοκτόνησε παίρνοντας υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών λόγω της κατάθλιψης που τον βασάνιζε. Ηταν 59 ετών.

Στο CD «Αττίκ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ» ακούγονται κάποια από τα καλύτερα τραγούδια του, όπως τα «Ζητάτε να σας πω», «Αδικα πήγαν τα νιάτα μου», «Παπαρούνα», «Μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλες», «Είδα μάτια», «Από μέσα πεθαμένος», «Την ώρα που περνούσε το οργανάκι», «Αν βγουν αλήθεια» κ.ά.
Τραγουδούν οι Νένα Βενετσάνου, Μπάμπης Τσέρτος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρυσούλα Στεφανάκη, Θάνος Πολύδωρας, Γωγώ Βαγενά, ο βαρύτονος της Λυρικής Παντελής Ψύχας, ενώ υπάρχει και μια ερμηνεία-έκπληξη του σατιρικού τραγουδιού «Δεν σου πάει το πάχος Δημητράκη» από τον Θέμη Ανδρεάδη.
Ο Δαυίδ Ναχμίας, μελετητής επί χρόνια του έργου του μεγάλου δημιουργού, παίζει πιάνο και υπογράφει την ενορχήστρωση.
Η διαχρονικότητα των τραγουδιών του Αττίκ, που έγκειται στο μοναδικά αναγνωρίσιμο μουσικό ύφος του, την αναλλοίωτη φρεσκάδα των δημιουργιών του και την ευρηματικότητα των μελωδιών του, είναι ένας από τους λόγους για του οποίους αυτό το CD δεν πρέπει να λείπει από τη δισκοθήκη σας. Αν προσθέσετε το ξανακοίταγμα των τραγουδιών του με μια πιο σύγχρονη ματιά και τους πολύ καλούς ερμηνευτές που συμμετέχουν σε αυτό, έχετε πολύ ισχυρά κίνητρα για να πάτε το Σάββατο στο περίπτερο και ν’ αγοράσετε την «Εφ.Συν.»...
Δώρα Σελλά / Εφσυν