ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Φακέλωμα συνδικαλιστών

Φακέλωμα των μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων και ηλεκτρονική ψήφο για την κήρυξη απεργίας προανήγγειλε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων αργά το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ξεδιπλώνοντας χωρίς περιστροφές το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το μέλλον που επιφυλάσσει στον.. συνδικαλισμό, ανατρέποντας κεκτημένα του εργατικού κινήματος.
Με πολιορκητικό κριό όσα συνέβησαν πριν από μερικούς μήνες στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, σημείωσε: «Δημιουργούμε ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών, για να ξέρουμε πλέον και να αντιμετωπίσουμε το κατακερματισμένο οργανωτικό συνδικαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Το καταγράφουμε ηλεκτρονικά και γνωρίζουμε πλέον και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστές και τα στελέχη, ποιοι είναι» είπε.
Και συνέχισε: «Οσον αφορά το θέμα της απεργίας, καθιερώνουμε ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες της απεργίας, για να υπάρχει το δικαίωμα στον κάθε εργαζόμενο να έχει δικαίωμα να ψηφίζει και όχι οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς, όπως γινόταν δεκαετίες στην πατρίδα μας».
Η τοποθέτησή του προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από βουλευτές που βρίσκονταν στην αίθουσα. Στην ομιλία του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε τον υπουργό ότι στηρίζει τη «συνδικαλιστική μαφία που έχει κάτσει στο σβέρκο των εργαζομένων», διαμηνύοντας παράλληλα ότι η μεταρρύθμιση «δεν θα περάσει!».
Εντονη ήταν η αντίδραση του Ναυτεργατικού Σωματείου ΠΕΝΕΝ, που κάλεσε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα «να αποτρέψουν μια νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης στα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα».
Διαλεκτή Αγγελή / Εφημερίδα των Συντακτών
Βαθύτατη απαξίωση
«Γιατί ξεκινάει ο υπουργός από τους εργαζόμενους, ενώ έπρεπε πρώτα να ζητήσει από τις επιχειρήσεις να δηλώσουν σε ποιες εργοδοτικές/κλαδικές οργανώσεις ανήκουν, ούτως ώστε να γνωρίζει τι γίνεται με την επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και να διαπιστώνεται η απαίτηση για το 50% συν ένα; Ας αφήσουμε στην άκρη την ηλεκτρονική καταγραφή των μελών συνδικαλιστικών ενώσεων, που είναι ουσιαστικά φακέλωμα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Πώς ακριβώς θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του “κατακερματισμένου οργανωτικού συνδικαλιστικού συστήματος”, όπως είπε ο υπουργός; Επιπλέον, είναι δυνατόν να αποφασίζουν οι μη συνδικαλιζόμενοι για το αν θα απεργήσει ένα συνδικάτο και μάλιστα με το πάτημα ενός κουμπιού; Ενα κουμπί δηλαδή έρχεται να αντικαταστήσει τις συνελεύσεις και τις συλλογικές διεργασίες που γίνονται εντός των χώρων δουλειάς! Οχι μόνο λοιπόν η Ν.Δ. δεν πιστεύει ότι “ο συνδικαλισμός είναι αντηρίδα της Δημοκρατίας”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Εργασίας, αλλά τον απαξιώνει βαθύτατα».
Γιάννης Κουζής,
κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου

- πηγή: ΕφΣυν