ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

H χειρότερη προσφυγική τραγωδία της χρονιάς στη Μεσόγειο

Aυξάνεται, κατά τις νέες εκτιμήσεις, ο αριθμός των προσφύγων που πνίγηκαν, όταν ανατράπηκαν οι βάρκες με τις οποίες ταξίδευαν από τη Λιβύη στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο θάλασσα.
Εκπρόσωπος της ακτοφυλακής της Λιβύης ανέφερε στο Associated Press ότι οι δυο βάρκες που μετέφεραν συνολικά 300 άτομα βυθίστηκαν 120 χλμ ανατολικά της Τρίπολης. Από αυτούς..
υποστήριξε ότι έχουν διασωθεί οι 134.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφερε στο twitter ότι υπάρχουν φόβοι για περισσότερους από 150 νεκρούς. Οι υπόλοιποι μισοί, που διασώθηκαν συνελήφθησαν και επέστρεψαν στη Λιβύη. Σύμφωνα με τον Τσάρλι Γιάξλεϊ, εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας Προσφύγων του ΟΗΕ, τους επιζώντες μάζεψαν από τη θάλασσα ψαράδες και στη συνέχεια τους παρέλαβε η ακτοφυλακή της Λιβύης. Εκτίμησε ότι οι αγνοούμενοι είναι 150 και θεωρούνται νεκροί. Μεταξύ τους βρίσκονται γυναίκες και παιδιά.

Ο ανώτατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκραντί σημείωσε ότι «η χειρότερη προσφυγική τραγωδία της χρονιάς στη Μεσόγειο μόλις συνέβη». Κάλεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να επαναφέρουν τις αποστολές διάσωσης στη Μεσόγειο και ζήτησε την παύση της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη. «Απαιτούνται ασφαλείς διαδρομές από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής πριν να είναι πολύ αργά για πολλούς απελπισμένους ανθρώπους».

Μαρτυρίες διασωθέντων

Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες πρόσφυγες ήταν από την Αιθιοπία, την Παλαιστίνη και το Σουδάν. Η Σαμπάχ Γιουσέφ από το Σουδάν έχασε το επτάχρονο παιδί της μετά τη βύθιση του σκάφους. «Δε θέλω τίποτα πλέον, εκτός από το να επιστρέψω στη χώρα μου, το Σουδάν, για να πεθάνω εκεί».
«Το απόγευμα ξεκινήσαμε από τη Λιβύη για την Ιταλία. Μετά από μία ώρα η βάρκα άρχισε να βυθίζεται και οι περισσότεροι άνθρωποι βυθίστηκαν μαζί της», δήλωσε ένα πρόσφυγας από την Ερυθραία. «Σώσαμε τον εαυτό μας αλλά κανείς μας δεν θα μπορούσε να βοηθήσει τους άλλους. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας», είπε ένας άλλος κάνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα.

Τραγωδία εντός της Λιβύης

Η Λιβύη είναι ένα από τα κύρια σημεία αναχώρησης μεταναστών και προσφύγων που εγκαταλείπουν τη φτώχεια και τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη με βάρκες διασχίζοντας τη Μεσόγειο.

Οι κυνηγημένοι πρόσφυγες ζουν ακόμη μια τραγωδία εντός Λιβύης. Εικόνες από τα σκλαβοπάζαρα και τις τραγικές συνθήκες μέσα στα κέντρα κράτησης έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα. Εκτιμάται ότι 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται σε αυτά ενώ περίπου 50.000 εγγεγραμμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο διαμένουν αλλού στη χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.


700 θάνατοι στη Μεσόγειο φέτος

Εκείνοι που καταφέρνουν να κάνουν το ταξίδι προς την Ευρώπη ταξιδεύουν σε υπερφορτωμένα μη ασφαλή σκάφη. Σχεδόν 700 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Σχεδόν οι μισοί από τους 1.425 θανάτους που καταγράφηκαν το 2018.

«Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις για το φέτος, αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερους από 1000 θανάτους στη Μεσόγειο για έκτη συνεχή χρονιά», ανέφερε ο Τσάρλι Γιάξλεϊ στον Al Jazeera.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Λιβύη που μαστίζεται από τις συγκρούσεις δεν είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι πρέπει να απελευθερωθούν από τα κέντρα κράτησης. Επίσης έχει καλέσει την ΕΕ να εγκαταλείψει την υποστήριξη της λιβυκής ακτοφυλακής και τις βίαιες επαναπροωθήσεις.

- πηγή: tvxs