ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Τίτλοι τέλους για το ιστορικό κτίριο της Ελευθεροτυπίας


φωτό: Γωγώ Γαλανοπούλου
Για περίπου δύο δεκαετίες το εμβληματικό κτίριο με τους άνετους χώρους και τις πρωτοποριακές - για την εποχή τους – εγκαταστάσεις, ήταν η έδρα του μεγαλύτερου και πιο πετυχημένου εκδοτικού εγχειρήματος της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
Και μετά, η «Ελευθεροτυπία» αρρώστησε. Και μετά, πέθανε…
Η εταιρία πτώχευσε, το κτίριο της Μίνωος βγήκε στο σφυρί και τον περασμένο Οκτώβριο πουλήθηκε..
Τον Ιούνιο έγινε και η εξόφληση του τιμήματος. Στο μεταξύ, εργαζόμενοι που είχαν αφήσει, εκτός από κομμάτια της ζωής τους, διάφορα πράγματα, συνήθως έντυπα ή έγγραφα, μπορούσαν, σε συνεννόηση με τον σύνδικο πτώχευσης, να πάνε και να τα πάρουν.
Ξεκίνησε να χτίζεται περί το 1990. Τον Ιούνιο του 1993 έγινε η μετακόμιση. Τότε ήταν που η «Ελευθεροτυπία» άφησε την Κολοκοτρώνη και πήγε στη Μίνωος.
Προχθές Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019, η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε. Το κτίριο κλειδώθηκε και σήμερα – αύριο τα κλειδιά παραδίδονται στους νέους ιδιοκτήτες (της εταιρίας αξιοποίησης ακινήτων Grivalia).
Μερικοί συνάδελφοι πήγαν στη Μίνωος 10-16 για τον «τελευταίο αποχαιρετισμό» (ΕΔΩ). Κάποιοι πήραν μερικά σκονισμένα και σκοροφαγωμένα βιβλία, έγγραφα, σημειώσεις, φύλλα εφημερίδας. Ανασύρθηκαν από το υπόγειο, που μια-δυό φορές είχε πλημμυρίσει, ένα μηχανάκι κι ένα αυτοκίνητο. Μισοκατεστραμμένα. Γεμάτα υγρασία, σκουριές, λάσπες.
Αυτές είναι οι τελευταίες φωτογραφίες από το εσωτερικό του κτιρίου, πριν την παράδοση.
K. Ξηροκώστας


Κομμάτια και θρύψαλα.
Στη ληξιαρχική πράξη θανάτου, μπήκε πλέον και η σφραγίδα.

Γ.ΣΑΚ.  / EφΣυν