ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Η ΕΟΔ για τις επιθέσεις εναντίον ΜΜΕ και δημοσιογράφων

Το πρωί της Τρίτης 26 Ιουνίου ένα φορτηγάκι εσκεμμένα, έπεσε πάνω στην είσοδο των γραφείων της μεγαλύτερης ολλανδικής εφημερίδας De Telegraaf στο Άμστερνταμ. Η ολλανδική αστυνομία δήλωσε μέσω twitter, ότι δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί .
Ωστόσο, δεν είναι το πρώτο περιστατικό αυτού του είδους, ανάλογο περιστατικό εκδηλώθηκε την περασμένη..
Πέμπτη 21, Ιουνίου, με τη σύλληψη ενός άνδρα στην περιοχή Sloterdijk. Αυτό το περιστατικό αφορά τα πυρά με αντιαρματικό πυροβόλο εναντίον των γραφείων στα οποία στεγάζονται ΜΜΕ. Τον τελευταίο καιρό τα ολλανδικά ΜΜΕ δέχονται απειλές από το οργανωμένο έγκλημα και δύο έγκριτοι δημοσιογράφοι βρίσκονται υπό εικοσιτετράωρη αστυνομική προστασία, λόγω των δημοσιευμάτων τους για ποινικές υποθέσεις στη χώρα.
H εφημερίδα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις κάμερες ασφαλείας, στις οποίες αποτυπώνονται λεπτομέρειες του περιστατικού. Η αστυνομική έρευνα έχει ξεκινήσει και αναμένονται ανακοινώσεις με περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα. Ο Thomas Bruning, Γενικός Γραμματέας της δημοσιογραφικής Ενωσης Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), επεσήμανε την ανάγκη να επανέλθει η προσοχή όλων στο θέμα της προσωπικής ασφάλειας των δημοσιογράφων, οι οποίοι επιτελούν ένα εξαιρετικά ευάλωτο επάγγελμα που χρήζει προστασίας. Η ολλανδική Ενωση NVJ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Ολλανδό υπουργό Δικαιοσύνης στις 4 Ιουλίου, για να συζητηθούν τα εν λόγω περιστατικά και τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, για να συνεχίσουν οι δημοσιογράφοι να εργάζονται υπό ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εκφράζουν τη στήριξη τους στη δημοσιογραφική Ένωση NVJ και καλεί την κυβέρνηση της Ολλανδίας να διαφυλάξει την προσωπική ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ασφαλή λειτουργία των ΜΜΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την επίθεση και την αμέριστη υποστήριξη προς τα ολλανδικά ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, που αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τον εκφοβισμό».