ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Γιατί ο κόσμος αγοράζει το «Μακελειό»;

Στην Ελλάδα του 2018, σχεδόν κάθε Σάββατο, το "Μακελειό" απολαμβάνει την τρίτη θέση ανάμεσα στις απογευματινές εφημερίδες, ενώ έρχεται τέταρτο στο σύνολο των πρωινών και απογευματινών εφημερίδων εκείνης της ημέρας. Για παράδειγμα, το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, το Μακελειό ήταν πίσω μόνο από τα ΝΕΑ (29.310), την Καθημερινή (14.810) και την Εφημερίδα των Συντακτών (15.460). Έχοντας..
πουλήσει 10.230 φύλλα, ξεπέρασε σε κυκλοφορία τη Δημοκρατία (9.530), τον Ελεύθερο Τύπο (6.770), τον Ριζοσπάστη (5.410), το Έθνος (3.080) και την Αυγή (1.010). Την ίδια ώρα, το makeleio.gr, με περιεχόμενο παρόμοιο με εκείνο της εφημερίδας, βρίσκεται στις δέκα δημοφιλέστερες ιστοσελίδες της χώρας, σύμφωνα με το Alexa.

«Διατηρώντας μια επιφύλαξη ως προς το αν οι αριθμοί για την κυκλοφορία των εφημερίδων ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μπορούμε να πούμε ότι η υψηλή κυκλοφορία του Μακελειού είναι ένα εντυπωσιακό στοιχείο, που παράλληλα αποτελεί ένα δείγμα γενικότερης παρακμής της κοινωνίας μας», λέει στο VICE ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου, που δίνει τη δική του ερμηνεία για την αυξημένη κυκλοφορία του Μακελειού:
«Την ώρα που ένα μεγάλο μέρος του παραδοσιακού αναγνωστικού κοινού έχει απομακρυνθεί από τις εφημερίδες, στρεφόμενο προς τις ιστοσελίδες, οι αναγνώστες της κλειδαρότρυπας φαίνεται ότι παραμένουν αφοσιωμένοι στις εφημερίδες. Είναι το κοινό του Μακελειού, το οποίο αποτελεί μία εφημερίδα κίτρινης δημοσιογραφίας που εξειδικεύεται στην προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με κάθε τρόπο. Τα έντυπα αυτού του είδους επιχειρούν να κολακεύσουν τα πιο ταπεινά ένστικτα της κοινής γνώμης. Γι’ αυτόν τον λόγο βλέπουμε ότι το Μακελειό αφενός στοχοποιεί το αλλοδαπό στοιχείο, την εθνική, θρησκευτική και σεξουαλική ετερότητα, αφετέρου επιτίθεται σε προβεβλημένα πρόσωπα της πολιτικής, της καλλιτεχνικής και της μιντιακής επικαιρότητας. Κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη στοχοποίηση παίζει η χρήση μιας λαϊκιστικής γλώσσας, που είναι επιτηδευμένα οξεία και προσβλητική, ώστε να σοκάρει, να ξαφνιάσει και να τραβήξει την προσοχή. Αν και τα παραπάνω αποτελούν μια κλασική λειτουργία του κίτρινου Τύπου παγκοσμίως, αυτό που μπορούμε να πούμε ειδικά για το Μακελειό είναι ότι φτάνει τη ρητορική του μίσους στα απώτατα όριά της. Δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με τον αρνητικό σχολιασμό της διαφορετικότητας, αλλά τη στοχοποίησή της, συνοδευόμενη από μια ευθεία προτροπή για βία εναντίον προσφύγων, πολιτικών αντιπάλων και ανθρώπων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Εκεί υπάρχει μια καταφανής παραβίαση ποινικών διατάξεων».

 «Δεν μπορεί να υπάρχει σοβαρό Μακελειό,
όπως δεν μπορεί να υπάρχει σοβαρή Χρυσή Αυγή»
Παρότι θα ήταν λάθος να απαγορευτεί η κυκλοφορία ενός εντύπου, ακόμη και όταν μιλάμε για το Μακελειό, το δικαίωμα μιας εφημερίδας να κυκλοφορεί «προϋποθέτει και μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό στην άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης την ίδια και στους δημοσιογράφους της», συμπληρώνει ο Κωστής Παπαϊωάννου. «Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα με το Μακελειό, το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι ένα έντυπο που ασκεί δημοσιογραφία. Στο Μακελειό δεν έχουμε δημοσιογράφους που ασκούν δημοσιογραφία και κάποιες φορές, κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, εκτρέπονται ή υποπίπτουν σε λάθη. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα έντυπο του οποίου ο σκοπός και το μήνυμα ταυτίζονται στην εκτόξευση προσβολών. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, επειδή μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Μακελειό δεν υπάρχει, αν δεν κάνει αυτού του είδους τη δημοσιογραφία. Δεν μπορεί να υπάρχει σοβαρό Μακελειό, όπως δεν μπορεί να υπάρχει και σοβαρή Χρυσή Αυγή, κάτι που είναι άξιο αναφοράς, μιας και είναι προφανής η ιδεολογική συγγένεια της εφημερίδας με τη ναζιστική ακροδεξιά στην Ελλάδα. Το Μακελειό μπορεί να υπάρξει μόνο ως ρυπαρό έντυπο».

- από εκτενέστατο ρεπορτάζ στο vice.com (ολόκληρο ΕΔΩ)