ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Αγαπημένη Ζώγια...

Σε ηλικία 75 ετών πέθανε μετά από πολυετή ασθένεια η Ζώγια Χρονάκη – Παπαμίχου, μία από τις σημαντικότερες μορφές του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια και διδάσκουσα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος της Βουλή Νίκος Βούτσης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του:
Αποχαιρετούμε σήμερα μία από τις σημαντικότερες μορφές του φεμινιστικού κινήματος της Ελλάδας, τη Ζώγια Χρονάκη, μια σπουδαία επιστήμονα και συνεπή ακτιβίστρια που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπεράσπιση.. των δικαιωμάτων των γυναικών, τη μελέτη της ιστορίας τους και την ανάδειξη των αγώνων τους, μέσα από τα πολύμορφα φεμινιστικά κινήματα της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Υλικό από το πλούσιο αρχείο της, το οποίο είχε δωρίσει στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, περιλαμβάνεται στην έκθεση ντοκουμέντων ‘‘Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης 1974-1990 – Ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις’’ που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και παρουσιάζεται το διάστημα αυτό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την πόλη όπου επί πολλά χρόνια έζησε και ανέπτυξε τη δραστηριότητά της η Ζώγια Χρονάκη.
Στην οικογένεια και στους οικείους της εκφράζω τη συγκίνηση και τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου.
H Ζώγια Χρονάκη υπήρξε σημαντικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ Εσωτερικού, η παρουσία της στο γυναικείο κίνημα άφησε ανεξίτηλα ίχνη, βαθύ αποτύπωμα μνήμης ριζοσπαστικού αγώνα και στάσης ζωής.

Αγαπημένη Ζώγια, άφησες ανεξίτηλα ίχνη, βαθύ αποτύπωμα μνήμης ριζοσπαστικού αγώνα και στάσης ζωής.