ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Τοκογλυφικά γραμμάτια: για «δάνειο» 3.000 ευρώ απαιτούν 6.000!

Τοκογλυφικά επιτόκια, γραμμάτια που εισπράττουν άνθρωποι της νύχτας, εκβιασμοί και πολύ μαύρο χρήμα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχουν επιστρέψει στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου λίγο μετά την έναρξη της κρίσης και βέβαια από την ισχύ των capital controls.
Οι περισσότεροι Έλληνες όντας «μαυρισμένοι» στον Τειρεσία είτε λόγω κάποιας πιστωτικής κάρτας είτε λόγω κάποιου δανείου αναγκάζονται να αποκτούν το επόμενό τους αυτοκίνητο, κυρίως μεταχειρισμένο, με εξόφληση μέσω γραμματίων τα οποία.. όμως στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν υπέρογκο επιτόκιο ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η εξόφληση αυτοκινήτων με γραμμάτια δεν πραγματοποιείται καθώς δεν υπάρχουν αυτοκίνητα.
Ειδικότερα όπως καταγγέλλουν στο movenews.gr πάρα πολλοί υποψήφιοι αγοραστές αυτοκινήτων αρκετές επιχειρήσεις αυτοκινήτων δίνουν την δυνατότητα εξόφλησης κάποιου οχήματος με γραμμάτια με επιτόκιο ωστόσο που κυμαίνεται έως και 25% το χρόνο κάτι το οποίο μεταφράζεται σε πάνω από 2% το μήνα!
Ειδικότερα υποψήφιος αγοραστής που δεν είχε τα χρήματα για να αγοράσει κάποιο αυτοκίνητο που τον ενδιέφερε αλλά είχε μέρος του ποσού επικοινώνησε με ένα από τα καταστήματα που διαφημίζονται κυρίως στο Διαδίκτυο αναφέροντας πως: «Αγοράζουμε εμείς για εσάς το αυτοκίνητο που θέλετε από όποια αντιπροσωπεία επιθυμείτε και στη συνέχεια το ξεχρεώνετε σε εμάς μέσω γραμματίων».
Αυτό βέβαια που δεν διαφημίζουν έχει να κάνει με το επιτόκιο καθώς για ποσό 3.000 ευρώ ο ενδιαφερόμενος έπρεπε να πληρώσει επιπλέον 3.000 ευρώ μέσα σε 48 μήνες (4 χρόνια). Δηλαδή το επιτόκιο ανέρχονταν σε 25% του δανειζόμενου ποσού για κάθε χρόνο και μετά την λήξη των 48 μηνών ο ενδιαφερόμενος θα έχει πληρώσει 6.000 ευρώ συνολικά!
Στα παραπάνω θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο «δανειστής» για να προσφέρει τις υπηρεσίες του παρακρατούσε και την άδεια κυριότητας του οχήματος!
- από ρεπορτάζ του Γιώργου Κ. Ανδρή (andris@movenews.gr) στο movenews (ΕΔΩ)