ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Ρέκβιεμ για τον Φίλιπ Κερ, τον θρύλο της νουάρ λογοτεχνίας

Εγραψε παιδικά βιβλία. Και αμέτρητες αναλύσεις, δοκίμια. Αλλά ήταν ο μετρ του ιστορικού θρίλερ —«Η Τριλογία του Βερολίνου» είναι ένα βιβλίο αναφοράς που περιγράφει με εξαιρετικό τρόπο, μέσα από τις περιπέτειες του ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ, την άνοδο, τη φρίκη και τη συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας. Αυτόν τον αγαπητό συγγραφέα, τον Σκωτσέζο Φίλιπ Κερ, πενθεί ο λογοτεχνικός κόσμος και όχι μόνο.
Ο Φίλιπ Κερ πέθανε μόλις.. στα 62 του, συγκλονίζοντας τη νέα γενιά των συγγραφέων για τους οποίους υπήρξε πηγή έμπνευσης και οδηγός.
Ο Ιαν Ράνκιν δήλωσε συντετριμμένος από τα νέα του θανάτου του Κερ και σημείωσε στο Twitter: «Τα μυθιστορήματά του Μπέρνι Γκούντερ είναι εξαιρετικά, ένα μείγμα σπουδαίας αφήγησης και καταπληκτικής (ιστορικής) έρευνας, με έναν πιστευτό (αν)ηθικό ήρωα».
Ο Κερ έγραψε περισσότερα από 30 βιβλία. Δώδεκα μυθιστορήματά του είχαν πρωταγωνιστή τον Μπέρνι Γκούντερ. «Οι Βιολέτες του Μάρτη» που διαδραματίζονται λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, «Ο Χλομός Εγκληματίας» που περιγράφει τη Γερμανία λίγο προτού αιματοκυλίσει τον κόσμο, το 1938 και το «Γερμανικό ρέκβιεμ», σε ένα κατεστραμμένο Βερολίνο του 1947, συνιστούν την Τριλογία του που θεωρούνται από τα αριστουργήματα της νουάρ λογοτεχνίας.
Κι όμως ο ίδιος δεν ήθελε να τον θεωρούν σταρ του είδους. «Δε νιώθω καθόλου έτσι. Αν σκεφτώ τον εαυτό μου έτσι, θα είναι μια πραγματική καταστροφή. Αν πιστέψεις ότι είσαι σημαντικός, αλλάζεις. Συμπεριφέρεσαι σαν αστέρας του κινηματογράφου. Ξέρω συγγραφείς που έγιναν δύστροποι, απαιτητικοί», είχε πει σε συνέντευξή τον Ιούνιο του 2016, όταν είχε επισκεφτεί την Ελλάδα.
Είχε άποψη για την Ελλάδα και την πολιτική. Πίστευε ότι ένα διπλό νόμισμα ίσως ήταν η λύση «αν δεν είχατε να ικανοποιήσετε το ΔΝΤ».

- από εκτενές ρεπορτάζ στο protagon