ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Η συμφωνία για το MEGA πρέπει να εγκριθεί (και) από τους δανειστές

Μπορεί τα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων τραπεζών (Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική) που έχουν δανείσει το MEGA και κρατούν τους λογαριασμούς του μπλοκαρισμένους να έχουν συμφωνήσει (απέμενε απάντηση μόνον από την Εθνική) με την πρόταση για την επαναλειτουργία του καναλιού αλλά, όπως όλα δείχνουν, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και ανηφορικός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας οι τέσσερις τράπεζες θα στείλουν τη συμφωνία στους δανειστές, από τους οποίους θα πρέπει και να εγκριθεί. Κι επειδή στο σχέδιο της συμφωνίας ζητούνται χαμηλότερο επιτόκιο για το υπόλοιπο του δανείου καθώς και άμεση εξόφληση τιμολογίων ορισμένοι εκφράζουν φόβους για το πώς θα αντιδράσουν οι δανειστές, οι οποίοι είναι εξαιρετικά... φειδωλοί με ό,τι έχει να κάνει με δανεισμό μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πάντως, οι δύο μεγαλομέτοχοι, οι Γιάννης (Τζίγγερ) Βαρδινογιάννης.. και Βαγγέλης Μαρινάκης, σε αυτό το στάδιο έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν εξ ημισείας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ. Πρόθεσή τους είναι να οδηγήσουν την Τηλέτυπος (MEGA) στο άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα, που επίσης όμως μπορεί να δημιουργήσει σειρά... δυσλειτουργιών ως προς τη συμφωνία.
Αγνωστο παραμένει τι θα κάνει ο έτερος μεγαλομέτοχος, με τον Ιβάν Σαββίδη να έχει πουλήσει το μερίδιό του σε άλλη κυπριακών συμφερόντων εταιρεία καθώς ο ίδιος ανέλαβε πλέον επίσημα τα ηνία του E TV, για το οποίο και θα διεκδικήσει μία από τις επτά άδειες εθνικής εμβέλειας που θα δημοπρατηθούν.
Για το MEGA πάντως, σύμφωνα με άλλες πηγές, έχει ήδη ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους που βρίσκονται όμηροι επί 20 μήνες και απλήρωτοι, άλλοι 14 και άλλοι 9 μήνες. Και γι’ αυτό φαίνεται ο Γ. Βαρδινογιάννης να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής άμεσα κάποιου μισθού σε όσους βρίσκονται περισσότερους μήνες απλήρωτοι. Σύμφωνα με τη συμφωνία που φαίνεται να έχει παρουσιάσει ο Γ. Βαρδινογιάννης σε εκπροσώπους εργαζομένων, μόλις δοθεί το πράσινο φως από τις τράπεζες θα ξεκινήσει η αποπληρωμή δεδουλευμένων μέσα σε χρονικό διάστημα 10 έως και 12 μηνών.
Σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει «πράσινο φως» και από τους δανειστές θα ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για να επανέλθει σε κανονική λειτουργία το MEGA. Το πιο πιθανό είναι να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι μέτοχοι στον διαγωνισμό για τις άδειες με άλλη εταιρεία και να... ενσωματώσουν, εξαγοράσουν, απορροφήσουν την Τηλέτυπος μετέπειτα, αφού πλέον θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση από το 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα, κάτι για το ποίο υπολογίζεται ότι απαιτείται τουλάχιστον ένα τετράμηνο.
Το κανάλι της Μεσογείων πάντως ακόμα και μετά την αδειοδότηση θα έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει για ένα τρίμηνο, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Μέσα σε αυτό το διάστημα λοιπόν θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε το κανάλι να είναι έτοιμο να ξεκινήσει από τη νέα τηλεοπτική σεζόν.

Σωτήρης Μανιάτης (Εφημερίδα των Συντακτών)