ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Ανοιχτή πλέον η κόντρα Κοντονή - Σακελλαρίου

Αναζωπυρώθηκε σήμερα η αντιπαράθεση του προέδρου του ΣτΕ με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κατά την 33η τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή τις δηλώσεις πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών.
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Σταύρος Κοντονής εξέφρασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στους Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, η οποία -όπως είπε- αποδεικνύεται όχι μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και με την τοποθέτησή τους σε κρίσιμα όργανα, όχι δικαστικά, που μέσω αυτών απονέμεται δικαιοσύνη.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε όλα», ανέφερε ο υπουργός και ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα «όχι μόνο όταν ένα βούλευμα κάνει να εκδοθεί πάνω από ένα χρόνο από όταν ο αρμόδιος.. εισαγγελέας παρέδωσε την πρόταση. Το κρίσιμο βούλευμα περίμενε η κοινωνία πάνω από 13 μήνες. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές της Δικαιοσύνης. Πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Αποφάσεις δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες».

H απάντηση του προέδρου του ΣτΕ

Μετά από λίγο έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου, ο οποίος τοποθετήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους: «Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση Δικαιοσύνης και Κυβέρνησης. Είδα όμως ότι η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω από το βήμα αυτό την ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά. Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα.
»Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις θέλει δεν θέλει κανείς, πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας, μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου, κύριε υπουργέ, ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας».


Και η ανταπάντηση Κοντονή

Μετά τις δηλώσεις Σακελλαρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία». Αναφερόμενος ειδικότερα στον κ. Σακελλαρίου, είπε: 
«Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους».

από το efsyn.gr