ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Το σκεπτικό της διαγραφής Ζούλα και διευθυντών της ΕΡΤ - Μεγαλύτερες ποινές σε Καφαράκη, Τρουπή


Το Πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να επιβάλει ποινή προσωρινής διαγραφής τριών μηνών στον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα (με ψήφους 4 έναντι 1) για την υπόθεση με τον «ανταποκριτή» Δημόσιας Τηλεόρασης στη Μόσχα, τον Αχιλλέα Πατσούκα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «η αντίδραση της ΕΡΤ εντελώς υποτονική για ένα τέτοιο γεγονός κατέδειξε ότι η όλη μεθόδευση γινόταν σε γνώση και με συμπαιγνία των ιθυνόντων, ισοπεδώνοντας κάθε έννοια αξιοπιστίας του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, χάριν της τηλεθέασης. Αδιαφορώντας για την εύλογη αξίωση για μετάδοση της αλήθειας του κοινωνικού συνόλου, το οποίο μάλιστα συντηρεί με τις εισφορές του τη λειτουργία της ΕΡΤ».

Το Πειθαρχικό έκρινε πως «επλήγη το κύρος της Δημόσιας Τηλεόρασης προκαλώντας τη χλεύη της κοινής γνώμης. Επιπλέον έθεσε για άλλη μία φορά σε σκληρή δοκιμασία το δημοσιογραφικό επάγγελμα».

Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης στον κ. Ζούλα «επέβαλε μικρότερη ποινή, μετά τις μαρτυρικές καταθέσεις ότι ο Πρόεδρος της ΕΡΤ ασχολείται μόνο με τα διοικητικά και όχι με τα δημοσιογραφικά του καθήκοντα.» Ωστόσο αυτό δεν τον απαλλάσσει από το γεγονός, ότι «σαφώς και γνώριζε την αδυναμία του Α.Π., να μεταβεί και να μεταδώσει το ρεπορτάζ από τη χώρα στην οποία είχε προσληφθεί ως ανταποκριτής.»

Μεγαλύτερες ποινές σε Καφαράκη - Τρουπή

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο επέβαλε μεγαλύτερες ποινές σε Φώτη Καφαράκη και Γιάννη Τρουπή διότι είχαν μεγαλύτερη ευθύνη λόγω της θέσεως τους και λόγω της αποκλειστικής ευθύνης, που απορρέει από τις συγκεκριμένες διευθυντικές θέσεις που κατέχουν.
Στον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης Φώτη Καφαράκη (4 έναντι 1) καθώς και στον Διευθυντή Ειδήσεων, Γιάννη Τρουπή (3 έναντι 2) επέβαλε ποινή έξι μηνών. 
Ποινή διαγραφής δύο μηνών είχαμε και στην προϊσταμένη του Εξωτερικού Δελτίου της Δημόσιας Τηλεόρασης, Άννα Παπασωτηρίου (3 έναντι 2).

- από το Newpost