ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Πολιτική τοξικότητα με ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης


Οι εκλογές με βάση το Σύνταγμα γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια με την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης. Οι πρόωρες εκλογές -όταν δεν υπάρχει πολιτική κρίση και απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης- ήταν, και συνεχίζουν να είναι, προνομία του εκάστοτε πρωθυπουργού. Αυτός έχει το πλεονέκτημα του εκλογικού αιφνιδιασμού, δηλαδή να προσφύγει στις κάλπες όποτε εκτιμά ότι τον συμφέρει.

Στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας οι εκάστοτε πρωθυπουργοί, είτε αξιοποίησαν αυτό το προνόμιο είτε όχι, ποτέ δεν επιχείρησαν να χρεώσουν στην αντιπολίτευση την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Πολύ περισσότερο να της επιβάλουν το πλαίσιο, δηλαδή έναν τρόπο συμπεριφοράς, βάσει του οποίου θα αντιπολιτεύεται. Αυτό πρώτη φορά το επιδιώκει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Στη συνέντευξή του χθες στο capital.gr επανέλαβε αυτό που λέει εδώ και καιρό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: Θέλω να εξαντλήσω την τετραετία, με την προϋπόθεση ότι η αντιπολίτευση δεν θα οξύνει την αντιπαράθεση δημιουργώντας παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Στην πραγματικότητα ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητάει να μην υπάρχει αντιπολίτευση ή να υπάρχει μια αντιπολίτευση όπως βολεύει εκείνον για να εξαντλήσει την τετραετία στα λόγια, έχοντας ταυτόχρονα το προνόμιο να κηρύξει εκλογές όποτε θεωρήσει ότι τον βολεύουν. Κορόνα χάνεις, γράμματα κερδίζω, που λέει κι ο λαός για να χαρακτηρίσει εκείνον που τα θέλει όλα δικά του.

Ολα αυτά, όταν έχει θέσει το κόμμα και την κυβέρνησή του σε πλήρη εκλογική τροχιά. Σχεδόν καθημερινά δίνει το χρίσμα υποψήφιου βουλευτή σε στελέχη, πολιτευτές και συνεργαζόμενους. Ταυτόχρονα, αντί να ακολουθήσει μια πολιτική άμεσης, ουσιαστικής και μακροχρόνια αποδοτικής παρέμβασης ενάντια στην ακρίβεια, αξιοποιεί το κρατικό χρήμα για μια επιδοματική πολιτική για να δημιουργεί εκλογική πελατεία και να κρατά σε ομηρία τους ψηφοφόρους.

Ακόμα χειρότερο είναι ότι μιλάει για το τοξικό κλίμα μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, «το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται», ο άνθρωπος που όταν ανέλαβε πρόεδρος της Ν.Δ. ζητούσε κάθε μέρα εκλογές μέχρι που έγιναν.

Ουδέποτε συμφώνησε σε κάτι με την προηγούμενη κυβέρνηση ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για να γίνει πρωθυπουργός επένδυσε τα πάντα στο τοξικό πολιτικό κλίμα. Δυστυχώς γι’ αυτόν η τοξικότητα στην πολιτική έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Αποψη