ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Σκοτάδι στις ΗΠΑ: Τέλος στην προστασία της άμβλωσης μετά από 50 χρόνια


Τους χειρότερους φόβους εκατομμυρίων Αμερικανών επιβεβαίωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ακυρώνοντας τον εμβληματικό νόμο για την προστασία των αμβλώσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.Το Ανώτατο Δικαστήριο τερμάτισε τη συνταγματική προστασία για τις αμβλώσεις που ίσχυαν σχεδόν 50 χρόνια με μια απόφαση της συντηρητικής πλειοψηφίας του να ανατρέψει τη νομολογία της υπόθεσης Roe εναντίον Wade.
Η επισημοποίηση αυτής της οπισθοδρόμησης έρχεται περίπου έναν μήνα μετά τη διαρροή του σχεδίου γνωμοδότησης από τον δικαστή Samuel Alito που προκάλεσε ορυμαγδό αντιδράσεων στις ΗΠΑ και έφερε σε δεινή θέση τον Τζο Μπάιντεν και τον Λευκό Οίκο, ο οποίος εξαρχής είχε δηλώσει ότι μία τέτοια απόφαση θα αποτελέσει «αιτία πολέμου» με τους Ρεπουμπλικάνους και τους ιδεολογικούς κύκλους που εκπροσωπούν, ενώ μάλιστα δεσμεύτηκε να δώσει στο πλάι του προοδευτικού κόσμου τη μάχη για την ανατροπή της απόφασης.
Πρόκειται για μία απόφαση που θα γραφτεί στις πιο μελανές σελίδας της σύγχρονης ιστορίας των ανθρωπίνων και γυναικείων δικαιωμάτων, με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις για εκατομμύρια γυναίκες. Από την άλλη, είναι αιτία πανηγυρισμού για τους υπερσυντηρητικούς, ακροδεξιούς και θρησκευτικούς κύκλους των ΗΠΑ που εκφράζονται διαχρονικά από τους Ρεπουμπλικάνους και ζητούν δραστικό περιορισμό ή απαγόρευση των αμβλώσεων σε όλες τις πολιτείες της χώρας.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και ανακοινώσεις, δεκατρείς πολιτείες, κυρίως στο Νότο και στα Μεσοδυτικά, έχουν ήδη έτοιμους νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις σε περίπτωση ανατροπής του εμβληματικού νόμου. Σε άλλες τόσες πολιτείες ισχύει η ολοκληρωτική απαγόρευση της άμβλωσης μετά από 6 εβδομάδες εγκυμοσύνης, χρονικό όριο που θεωρείται ασφυκτικό, καθώς πολλές γυναίκες ενδέχεται να μην έχουν μάθει ότι είναι έγκυες. Πάνω από το 90% των αμβλώσεων λαμβάνουν χώρα τις πρώτες 13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και περισσότερες από τις μισές γίνονται πλέον με χάπια και όχι με χειρουργική επέμβαση.
Η απόφαση αναμένεται επίσης να επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες των μειονοτήτων που αντιμετωπίζουν ήδη περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που αναλύονται από το Associated Press.