ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Κάντε ένα ρεπορτάζ κύριε Γιαννακίδη...


Τα γαβγίσματα των σκύλων και η πραγματική ηχορύπανση

Γράφει ο zooρλός

Για την «ηχορύπανση των σκύλων» έγραψε ο Κώστας Γιαννακίδης στα ΝΕΑ αναφερόμενος στο πρόβλημα με τα συνεχή γαβγίσματα που ενοχλούν. Ο κ. Γιαννακίδης μπορεί να έχει δίκιο σε κάποια πράγματα αλλά δεν μπορεί να αναφέρεται σε «ηχορύπανση σκύλων» και να παραβλέπει την πραγματική ηχορύπανση που προκαλούν σε καθημερινή βάση τα χιλιάδες δίκυκλα και τετράτροχα με τις «πειραγμένες» εξατμίσεις τους. Οι οδηγοί τους «καίνε» τα οχήματα με τέρμα τα γκάζια, ό,τι ώρα νάναι, με επικίνδυνες «κόντρες» και «σούζες» που εκτός των άλλων θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους αλλά και την σωματική ακεραιότητα των περαστικών.
Η συγκεκριμένη ηχορύπανση προκαλεί συνεχείς νευρικούς κλονισμούς σε αστικά και παραθεριστικά κέντρα, ιδίως τώρα το καλοκαίρι που τα παράθυρα μένουν ανοιχτά. Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις που «τρελαμένοι», οι οποίοι υποφέρουν από τα γκάζια και τις εξατμίσεις, βγαίνουν στα μπαλκόνια (με τα σώβρακα) και ουρλιάζουν βρίζοντας τους εποχούμενους «γκαζάκηδες» και κυρίως τις αρμόδιες αρχές που δεν κάνουν τίποτε για να περιορίσουν την ηχορύπανση των μηχανών - και φυσικά βρίζουν τον Μητσοτάκη φωνάζοντας το γνωστό σύνθημα...
Και εμάς μας έχουν ενοχλήσει κάποια συνεχή και επίμονα γαβγίσματα αλλά είναι αμελητέα μπροστά στην "ηχορύπανση της εξάτμισης". Η «ηχορύπανση των σκύλων» Κώστα Γιαννακίδη αντέχεται... Εκείνο που δεν αντέχεται είναι η παντελής απουσία ελέγχου για περιορισμό της πραγματικής ηχορύπανσης.
Γράψτε κάτι, κάντε ένα ρεπορτάζ κύριε Γιαννακίδη για να δείτε τι γίνεται... Εκτός αν μένετε σε ήσυχη και απομονωμένη περιοχή όπου το μόνο που ακούγεται είναι τα ενοχλητικά (για κάποιους) γαβγίσματα των σκύλων.
****
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο το Κ. Γιαννακίδη με τον τίτλο «Η ηχορύπανση των σκύλων»:
«Σκυλί είναι, κύριε, θα γαβγίσει». Αυτή είναι η εκχυδαϊσμένη εκδοχή του «Παιδί είναι, κύριε, θα φωνάξει». Υπάρχει πειστική απάντηση και για τα δύο, αλλά σήμερα προτιμώ να τα ακούσω μόνο από φιλόζωους. Αλλωστε οι μανούλες είναι ανίκητες. Λάθος. Δεν είναι φιλόζωος αυτός που αφήνει το σκυλί του να γαβγίζει ασταμάτητα. Είναι ένας άνθρωπος με ελεγχόμενη κοινωνική υπευθυνότητα.
Το πρόβλημα με την ηχορύπανση που προκαλούν οι δεσποζόμενοι σκύλοι δεν περιλαμβάνεται στη συζήτηση για τον θόρυβο. Και ποιος τολμά να πει κάτι; Η ενόχληση εκλαμβάνεται ως μομφή κατά της φιλοζωίας. Ομως συγγνώμη, έτσι και μένεις σε δρόμο όπου υπάρχουν πολλές κατοικίες με σκυλια, τα φιλοζωικά αισθήματα του γείτονα απειλούν ευθέως την ποιότητα της ζωής σου. Διότι το καλοκαίρι τα σκυλάκια είναι στις αυλές και στα μπαλκόνια. Και έτσι και ξεκινήσει κάποιο, ακολουθούν και τα υπόλοιπα. Η ζωή σε πολλές γειτονιές σκεπάζεται από μία σκυταλοδρομία γαβγισμάτων. Ισως είναι άγρια νύχτα ή ένα ήσυχο μεσημέρι. Δεν έχει σημασία. Ο σκύλος του γείτονα δεν ενδιαφέρεται αν κοιμάσαι ή εργάζεσαι. Ούτε ο γείτονας. Και καμιά φορά απορώ με την αντοχή του. Πώς διάολο το αντέχει; Εχει αναισθητοποιηθεί πλήρως; Δεν αναγνωρίζει πλέον τον θόρυβο ή τον θεωρεί ένα από τα ακούσματα της φύσης; Διότι ναι, το σκυλί δεν φταίει σε τίποτα. Η αναισθησία του γείτονα μας ταλαιπωρεί.
Στο σπίτι που βρίσκεται κάτω από αυτό που κατοικώ, υπάρχει σκύλος. Τον αγαπώ και τον χαίρομαι όταν τον συναντώ. Δεν τον ακούω ποτέ. Τον έχουν περιορισμένο. Αντιθέτως όλη τη μέρα κυριαρχούν οι περήφανοι σερνικοί ποιμενικοί, τα ροντβάιλερ και τα μπουλντόγκ της γειτονιάς. Είναι απίστευτο, δεν σταματούν ποτέ. Κτηνίατρος μου εξήγησε ότι ένα νεαρό αρσενικό, που δεν έχει στειρωθεί, μπορεί να γαβγίζει όση ώρα είναι ξύπνιο. Στην Αστυνομία; Ελάτε τώρα! Πρώτον η Αστυνομία δεν πρόκειται να ασχοληθεί με ζώο που δεν υφίσταται κακοποίηση. Και δεύτερον, αυτά με τις ώρες κοινής ησυχίας είναι αστεία. Και αν πεις να διαμαρτυρηθείς, το πολύ να βγει κάποιος με το σώβρακο και να σου φωνάξει «σκυλί είναι ρε μεγάλε».

Στη φωτογραφία ο τρελαμένο σκίουρος της «Εποχής των Παγετώνων» που χάνει συνεχώς το βελανίδι του. Αν ζούσε στην εποχή μας θα μπορούσε να ήταν τρελαμένος από τις «πειραγμένες» εξατμίσεις και τα γκάζια των δικύκλων...