ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Στα τάρταρα η αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ


Τα μηνύματα από τη γνώμη της ελληνικής κοινωνίας για τα ΜΜΕ ιδίως δε τα ψηφιακά στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πρέπει να αποτελέσουν τροφή για προβληματισμό. Λιγότερο διπλωματικά, τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας, παγκόσμιας κλίμακας, του Ινστιτούτου Ρόιτερς για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας για την αντίληψη του κόσμου απέναντι στο εγχώριο μιντιακό τοπίο είναι αποκαρδιωτικά.
Σε ποσοστό μόλις 27% ανέρχεται η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, όταν στη Φινλανδία για παράδειγμα το ποσοστό είναι στο 69% –το κορυφαίο εντός Ευρώπης. Τα ελληνικά μίντια εμφανίζονται λιγότερο αξιόπιστα από αυτά στην Τουρκία (36%) ή τα αγγλικά (34%). Βρίσκονται δε στην ίδια βαθμίδα με εκείνα της Ουγγαρίας (27%). Στην (κοινή) ερώτηση αν αποφεύγουν την προσφερόμενη ενημέρωση οι πιο μικροί δείκτες εντοπίζονται στις σκανδιναβικές χώρες και το χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισε η Φινλανδία (20%).
Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες (51%) αποφεύγει την ενημέρωσή (από όπου κι αν προέρχεται). Η ελληνική κοινή γνώμη δεν διαφέρει από κυρίαρχη τάση, που θέλει τον κόσμο να αποφεύγει την ενημέρωση (όπως γίνεται) διότι του επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία. Υψηλότερο είναι το ποσοστό (57%) στις Ελληνίδες (στους άνδρες είναι 44%), ενώ στα επιμέρους ηλικιακά κοινά η αποστροφή κυμαίνεται μεταξύ 48% (άνω των 55 ετών) και 55% (στους 25-34).