ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Διακοπές στο μαγευτικό Instagram

Εντάξει, και παλιότερα είχαμε φίλους που οργάνωναν βραδιές για να μας δείξουν (μερικές εκατοντάδες) «φωτογραφίες από τα ταξίδια».  
Αλλά ήταν λίγοι και συνήθως ψωνάκια με τη φωτογραφία. Οπότε πηγαίναμε στα εν λόγω φωτογραφικά σουαρέ, εγκωμιάζαμε τον προορισμό του ταξιδιού κι επαινούσαμε (πολύ περισσότερο) τον φωτογράφο για τις «φοβερές»..
φωτογραφίες του, ενώ κάπου στα μισά της προβολής πηγαίναμε πιο πέρα για small talk. Αυτά οι έχοντες χόμπι τη φωτογραφία. Οι υπόλοιποι βγάζαμε μερικές (λίγες δηλαδή) αναμνηστικές φωτογραφίες στις διακοπές και αυτό ήταν. Η γενική λογική ήταν ότι πήγαινες διακοπές για να περάσεις καλά κα όχι για να φωτογραφηθείς.

Οι φωτογραφίες των διακοπών

Τα πράγματα έχουν αλλάξει όμως. Γιατί πλέον τα social media (κατά κύριο λόγο το Instagram) κατακλύζονται από φωτογραφίες διακοπών. Δεν αναφέρομαι βέβαια σε αυτούς που τραβάνε καμιά φωτογραφία στην παραλία. Μιλάω για εκείνους που ποστάρουν με ρυθμούς πολυβόλου φωτογραφίες από τις διακοπές τους, selfies στη μεγάλη πλειονότητά τους. Φωτογραφίες οι οποίες καταφανώς έχουν απαιτήσει σοβαρή προετοιμασία για να βγουν. Το κάδρο έχει προσεχτεί, η πόζα έχει επιλεγεί, οι λεπτομέρειες δεν έχουν υποτιμηθεί, όπως άλλωστε απαιτείται σε κάθε καλή φωτογραφία.

Το ζήτημα όμως δεν είναι αν είναι καλή η φωτογραφία –πλέον πολύς κόσμος βγάζει καλές φωτογραφίες. Το ζήτημα είναι πότε προλαβαίνεις να κάνεις πραγματικές διακοπές όταν ασχολείσαι όλη μέρα με τις selfie. Γιατί διακοπές σημαίνουν να μην «ασχολείσαι» με κάτι συγκεκριμένο (πόσο μάλλον με ψυχαναγκαστικό τρόπο), να αφήνεσαι και, κυρίως, να ζεις μια εμπειρία που διαφέρει από την καθημερινότητά σου. Τι απ’ όλα αυτά συμβαίνει όταν ασχολείσαι συνέχεια με το κινητό σου; Τίποτα.

Προορισμός: Social media

Δεν μπορείς να ζεις σε δύο μέρη ταυτόχρονα. Αν είσαι παρών στο κινητό θα είσαι απών στην παραλία. Και θα χάσεις αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή δίπλα σου, την ώρα που μετράς καρδούλες και followers.
Ο Πολ Μπόουλς έγραφε ότι δεν συνειδητοποιούμε ότι όλα συμβαίνουν μόνο κάποιες φορές, συνήθως πολύ λίγες. Γι ‘αυτό είναι καλό να αφήσουμε στην μπάντα λίγο το κινητό και να τα ζήσουμε πριν φτερουγίσουν μακριά. Δεν είμαστε κάθε μέρα στην παραλία.

Γιάννης Αλμπάνης / cnn.gr