ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Στα άκρα για ΕΥΠ και Επιτροπή Ανταγωνισμού

Με την αλαζονική φράση «δεν πρόκειται να αλλάξουμε κανέναν νόμο», αλλά χωρίς να πει κουβέντα, επιχείρησε ο πρωθυπουργός να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ στην πρώτη του προσωπική παρέμβαση για το ζήτημα. Είχε προηγηθεί κριτική σε πολύ υψηλούς τόνους από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να..
αντικαταστήσει τον Π. Κοντολέοντα από τη θέση του, αναφέροντας ότι ο διορισμός του δεν είναι σύμφωνος με τις διατάξεις της νομοθεσίας.
Κατά την πρωτολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε  ότι η εθνική ασφάλεια της χώρας και τα εθνικά απόρρητα είναι κρίσιμο και ευαίσθητο ζήτημα, και αναφερόμενος στον νόμο για τον διορισμό του διοικητή τονίζει ότι πρέπει να έχει πτυχίο ελληνικού πανεπιστημίου ή τη πανεπιστημίου της αλλοδαπής, ισότιμο με ελληνικό ή αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος.
Θύμισε το σημερινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τις σπουδές του Π. Κοντολέοντα και αναρωτήθηκε εάν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων «μπορεί να ανταποκριθεί με όρους σεβασμού στον δημοκρατικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η ΕΥΠ».
«Υπάρχει δημοκρατία» τόνισε και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του «θα δίνουν λογαριασμό για τις πράξεις τους», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την κριτική του αναφέροντας ότι «είναι πολύ κρίσιμο και ευαίσθητο ζήτημα η εθνική ασφάλεια. Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο, μπορεί και να τον αδικώ. Εγώ είχα δώσει εντολή στον κ. Ρουμπάτη να σας ενημερώνει. Δεν ξέρω εάν θα κάνετε το ίδιο, διότι έχω την αίσθηση ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο πρέπει να έχει πτυχίο είτε της ημεδαπής, είτε της αλλοδαπής αναγνωρισμένο.
«Ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο, στα 34 χρόνια του. Δεν ξέρω εάν είναι άριστος, αλλά για να τον έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης θα είναι άριστος» σχολίασε με νόημα ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει «το πτυχίο αυτό δεν έχει αναγνωριστεί από τον σημερινό ΔΟΑΤΑΠ»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην τοποθετηθεί για το ζήτημα και άφησε τον Μάκη Βορίδη να… βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ενώ στον Αλέξη Τσίπρα απάντησαν επί του προσωπικού οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Νίκη Κεραμέως.

Υποκρισία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Πολλά ήταν, όμως, και τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το ζήτημα της προσπάθειας αντικατάστασης της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Μίλησε για μεγάλη υποκρισία στις αναφορές Μητσοτάκη για αποκομμματικοποίηση του κράτους, θυμίζοντας ότι επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν ο κ. Κυριτσάκης για 10 χρόνια, γνωστός, σύμφωνα με δημοσιεύματα για τις στενές σχέσεις του με την οικογένεια Μητσοτάκη, ενώ σύμβουλος της Επιτροπής ήταν και ο νυν υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης, που παρείχε έναντι αμοιβής τις υπηρεσίες του για 6 χρόνια. Όπως σύμβουλος ήταν και ο κ. Μυλωνάκης, που είχε υπάρξει και ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης του κράτους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «αλλά μητσοτακικοποίησης των ανεξάρτητων αρχών».
Τέλος αναφέρθηκε σε άλλα «μέτρα και σταθμά», θυμίζοντας ότι όταν ο Γιώργος Σταθάκης έφερε το ασυμβίβαστο να υπάρχουν συγγενικές σχέσεις πολιτικών προσώπων με μέλη των ανεξάρτητων αρχών, την εποχή που στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε διοριστεί ο σύζυγος της τότε βουλευτή Νίκης Κεραμέως, όλοι είχαν επιχειρηματολογήσει ότι θα ήταν αντισυνταγματική η αναδρομικότητα του νόμου, αλλά τώρα την επιβάλουν για τη νυν πρόεδρο και τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Απαντώντας στα όσα του καταλόγισαν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η Νίκη Κεραμέως, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι η μομφή δεν ήταν προσωπική προς τους δύο υπουργούς, αλλά πως αναφέρθηκε στις περιπτώσεις τους για να αναδείξει την υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός πήρε εκ νέου τον λόγο και χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «βουβό πρωθυπουργό», ενώ έκανε λόγο για μεγάλη υποκρισία από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας.
Επανήλθε στο θέμα του Παναγιώτη Κοντολέοντα και σχολίασε «απ' ό,τι φαίνεται αν το Σύνταγμα και οι νόμοι δεν συνάδουν με τους σκοπούς μας τόσο το χειρότερο για το Σύνταγμα» υπαινισσόμενος ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει τροπολογία για να νομιμοποιήσει τον διορισμό του Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Η μπάλα στην εξέδρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μετά από αρκετή ώρα σιωπής, ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα όσα του καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ανέφερε ότι «διακρίνω μία ένταση, έναν εκνευρισμό» ανέφερε «το να κατηγορείτε τη ΝΔ για λαϊκισμό και ιδιοτέλεια προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που έδωσε με 40% στην παράταξή μας τη δυνατότητα να κυβερνήσει τον τόπο. Ξεφύγετε από την ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου».
Αφού κάλυψε τον υπουργό του Γ. Γεραπετρίτη σημειώνοντας ότι «εγκατέλειψε την καριέρα του, δεν είναι ανεπάγγελτος και δεν είναι παιδί του κομματικού σωλήνα» προέβη σε μία ακόμη περίεργη δήλωση αναφέροντας «το ερώτημα δεν είναι τι κάνουν πριν μπουν στην πολιτική, το ερώτημα είναι τι κάνουν μετά».
Σε εκείνο το σημείο επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά για τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου, υπενθυμίζοντας παλαιότερη ομιλία της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού όταν ανέφερε ότι οι καρέκλες του προεδρείου της ένωσης δικαστικών δεν είναι εφαλτήριο για πολιτικές θέσεις.
«Συμφωνώ απόλυτα με την κ. Θάνου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ανεβάζοντας τους τόνους «τόσο υποκριτές είστε και εσείς και η κυρία Θάνου που για τριάκοντα αργύρια αναλαμβάνει προσωπικό διορισμό από εσάς σε μία τόσο κρίσιμη αρχή».
Αναφορικά με τις αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τον Παναγιώτη Κοντολέοντα, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε στο να πει «κανέναν νόμο δεν πρόκειται να αλλάξουμε» και επιχειρώντας να αλλάξει… κουβέντα αναφέρθηκε στη χθεσινή ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη.
«Ίσως θα έχει ένα ενδιαφέρον να σχολιάζατε την τοποθέτηση του κ. Βαρουφάκη ο οποίος υπονόησε ότι ο κ. Ρουμπάτης, δημοσιογράφος ήταν δεν είχε σχέση με τη συλλογή πληροφοριών, και η ΕΥΠ περίπου παρακολουθούσε τους υπουργούς σας. Νομίζω ότι πρέπει να απαντήσετε εσείς και ο κ. Βαρουφάκης»

«Το σωσίβιό σας είναι ο κ. Βαρουφάκης;»

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε αναπάντητα τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός και λαμβάνοντας ξανά τον λόγο ανέφερε «το πρώτο που θέλω να σας πω είναι ότι η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι λευκή επιταγή».
«Το σωσίβιό σας είναι ο κ. Βαρουφάκης; Θα επικαλείστε τώρα τα βιβλία του; Που επί τέσσερα χρόνια τον είχατε αναγάγει στον λιγότερο αξιόπιστο Έλληνα;» είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας επισήμανε ότι ο κ. Ρουμπάτης είχε κάνει σπουδές στο αντικείμενο, ήταν για χρόνια υπουργός, βουλευτής, ευρωβουλευτής και δεν άφησε καμία σκιά στη διάρκεια της θητείας του.
«Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού υπάρχει και η αυριανή συζήτηση. Σε ό,τι αφορά το ενωσιακό δίκαιο όμως κι εσείς έχετε καταλάβει ότι δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε αυτή την τροπολογία» είπε ο Α. Τσίπρας για να τονίσει: «Γιατί δεν προχωράτε και σε άλλες αρχές; Γιατί δεν φέρνετε τροπολογία να απαγορεύσετε και τον κ. Ζαγορίτη που είναι στον Συνήγορο του Καταναλωτή».
«Η υποκρισία είναι βαθιά. Επί πέντε χρόνια είναι διοικητής της ΤτΕ ο κ. Στουρνάρας. Δεν υπάρχει δυνατότητα να παρέμβει υπουργείο εκεί το ξέρω, αλλά μιλάω για την υποκρισία» πρόσθεσε.
Καταλήγοντας ο πρώην πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα του διοικητή της ΕΥΠ υπογραμμίζοντας «δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του. Δεν έχει πτυχίο αναγνωρισμένο με βάση τον νόμο. Οφείλετε να τηρήσετε το νόμο και οφείλετε να τον αντικαταστήσετε. Εκτός κι αν έλθετε με τροπολογία να αλλάξετε τον νόμο και οφείλετε μία απάντηση άμεσα».
- πηγη: ΕφΣυν