ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Οι πρώτες πράξεις μιας θλιβερής παράστασης

Της Έφης Αχτσιόγλου*

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιχειρεί από την πρώτη στιγμή να υποβαθμίσει το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Στον βαθμό που η τακτική αυτή θα στόχευε απλώς στη μείωση του πολιτικού αντιπάλου, δεν θα ήταν καν άξια σχολιασμού. Δυστυχώς όμως, η στόχευση είναι βαθύτερη και δεν είναι άλλη από την..
υπονόμευση του ίδιου του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με απώτερο σκοπό να εμφανιστεί η ιδιωτικοποίησή του ως σωτήρια.
Σε καθημερινή βάση οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αντί να ασχολούνται με το χαρτοφυλάκιό τους, περιφέρονται στα τηλεοπτικά παράθυρα διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις προκειμένου να συνθέσουν μια εικόνα διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος. Το τελευταίο επεισόδιο αυτής της παράστασης είχε τίτλο “συντάξεις 24.000 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου”. Πρόκειται για το απόλυτο ψέμα.
Καμία σύνταξη 24.000 ευρώ δεν έχει πληρωθεί. Οι κύριοι Βρούτσης και Μηταράκης γνωρίζουν καλά το ψευδές των ισχυρισμών τους. Γι’ αυτό στη συνέχεια επιχείρησαν να θολώσουν τα νερά και μίλησαν γενικά για συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ, όταν ήταν οι ίδιοι που από τη θέση της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είχε θέσει ανώτατο όριο 2.000 ευρώ για μία σύνταξη και 3.000 ευρώ για περισσότερες συντάξεις, μέχρι 31.12.2018. Η απόλυτη υποκρισία, λοιπόν, χωρίς κανέναν ενδοιασμό.
Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος 4387/2016, γνωστός ως «νόμος Κατρούγκαλου», όρισε ανώτατο επίπεδο εισφορών και ανώτατο επίπεδο σύνταξης. Κάποιος που έχει πληρώσει για 40 χρόνια τις ανώτατες εισφορές θα λάβει ανώτατη σύνταξη περίπου 3.100 ευρώ. Ο ασφαλιστικός νόμος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, έθεσε κανόνες εκεί που πριν δεν υπήρχαν.
Αντιθέτως, ήταν οι αμαρτίες των παλαιών ασφαλιστικών καθεστώτων, προ του νόμου 4387/2016, που προκαλούσαν τα όποια ζητήματα. Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας πριν από τον «νόμο Κατρούγκαλου» ήταν κατακερματισμένο, άδικο, με πολλαπλούς διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού εισφορών και συντάξεων, και πολλές συντεχνιακού τύπου ρυθμίσεις. Σε κάποιες εξαιρετικά μεμονωμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τα καθεστώτα αυτά επέτρεπαν ακραία επίπεδα εισφορών χωρίς ταυτόχρονες προβλέψεις για ανώτατο όριο συντάξεων. Από την πλευρά μας, δώσαμε πολιτική εντολή να μην πραγματοποιηθούν τέτοιες πληρωμές συντάξεων και επεξεργαστήκαμε ειδική νομοθετική ρύθμιση για να κλείσουμε τις όποιες εναπομείνασες από τα προηγούμενα καθεστώτα «τρύπες».
Αυτά είναι τα δεδομένα που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαστρέβλωσε για να δημιουργήσει απολύτως ψευδείς εντυπώσεις.
Αυτό όμως είναι, όπως είπα, μόνο μία από τις πολλές πράξεις του έργου της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Το ίδιο κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και με τις εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων, τις οποίες φουσκώνει πλασματικά είτε για να εμφανίσει δήθεν έργο στο μέλλον είτε για να ενισχύσει την εικόνα διάλυσης. Η αλήθεια είναι ότι αυτός που παρέδωσε ένα τεράστιο όγκο απλήρωτων συνταξιοδοτικών παροχών ήταν ο ίδιος ο κ. Βρούτσης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές του 2015. Η αλήθεια είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι εκκρεμότητες αυτές μειώθηκαν κατά περίπου 73%, από 400.000 το 2015 σε 107.000 τον Ιούνιο 2019. Η αλήθεια επίσης είναι ότι το πρόβλημα της αναμονής και της ταλαιπωρίας υποψήφιων συνταξιούχων στη χώρα μας είναι πραγματικό και καθημερινό και δεν έχει επ’ ουδενί εξαλειφθεί. Αλλά είναι άλλο να αναγνωρίζεις το πρόβλημα και να δουλεύεις γι’ αυτό και άλλο να περιφέρειες fake news για να απαξιώσεις έναν ολόκληρο θεσμό.
Μια ακόμη πράξη της παράστασης «καμένη γη στο ασφαλιστικό» που επιχειρεί η Ν.Δ. αφορά τις συντάξεις χηρείας. Ελάχιστη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε. Οι αυξήσεις και οι άλλες θετικές παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας ήταν μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Από την αρχή ήταν γνωστό ότι για την εφαρμογή των αυξήσεων θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα που σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την προετοιμασία του μηχανογραφικού συστήματος και η πληρωμή τους ήταν προδιαγεγραμμένη για τα τέλη Ιουλίου. Άρα για ποια ακριβώς διάλυση του ασφαλιστικού έκανε λόγο η Ν.Δ. και με αφορμή το ζήτημα αυτό;
Στα διαλείμματα της καταστροφολογίας “βέβαια” ο υπουργός Εργασίας φρόντισε να εξαγγείλει, ως μοναδική του μάλιστα δέσμευση, την ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών δεδομένων για τη γρήγορη απόδοση των συντάξεων, με στόχο το καλοκαίρι του 2020 ένα μέρος αυτών να εκδίδονται ηλεκτρονικά. Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού είναι έργο που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2017 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει υλοποιηθεί κατά το 60% και είχε ούτως ή άλλως ως ορόσημο το καλοκαίρι του 2020 το 34% των συντάξεων να εκδίδονται ηλεκτρονικά. Ουδέποτε θεωρήσαμε σκόπιμο να διαφημίσουμε ένα έργο σε εξέλιξη.
Αλλά ίσως η καπηλεία μέρους του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης να είναι το μικρότερο κακό. Το μεγαλύτερο είναι πως όλες οι παραπάνω πράξεις, που έχουν εκδηλωθεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., αποτελούν μεθοδευμένες ενέργειες απαξίωσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που επιχειρούν να προετοιμάσουν στο συλλογικό συνειδητό το έδαφος για την ιδιωτικοποίησή του. Την ίδια στιγμή, λειτουργούν ως αντιπερισπασμός από τα πραγματικά ερωτήματα που η νέα κυβέρνηση έπρεπε ήδη με σαφήνεια να έχει απαντήσει. Ποια είναι αυτά;
Η Ν.Δ. διατείνεται εδώ και χρόνια ότι θα καταργήσει το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα και την ίδια στιγμή δεν απαντάει επίσημα και καθαρά, ούτε τώρα που είναι κυβέρνηση, με τι θα το αντικαταστήσει. Δεν λέει, δηλαδή, στους ασφαλισμένους πώς θα υπολογίζονται οι εισφορές τους και πόσα θα πληρώνουν, ούτε λέει στους συνταξιούχους τι θα γίνει με τις συντάξεις τους. Ακόμη και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του απέφυγε ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν έχει χρόνο.
Την ίδια ώρα, στελέχη της Ν.Δ. αναφέρονται σε μοντέλα ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ή ακόμα και της κύριας ασφάλισης. Ακόμη και η προοπτική αυτή είναι πηγή τεράστιας ανασφάλειας για εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα δημιουργήσει μεγάλο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, θα αφήσει έκθετους, χωρίς ουσιαστική εγγύηση για τις εισφορές και τις συντάξεις τους, σημερινούς και αυριανούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Και αντί να απαντάει για όλα αυτά, η Ν.Δ. κρύβεται και μεθοδευμένα σαμποτάρει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ακριβώς για να προετοιμάσει το έδαφος της ιδιωτικοποίησης.
Το πόσες πράξεις θα έχει ακόμη αυτή η παράσταση είναι αβέβαιο. Το βέβαιο είναι ότι από την πλευρά μας δεν πρόκειται να αφήσουμε απροστάτευτες τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Αυτό το αδιαπραγμάτευτο καθήκον μας θα υπηρετήσουμε εντός και εκτός της Βουλής, δίπλα στον κόσμο της εργασίας, τους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα.

* Η Έφη Αχτσιόγλου είναι βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Εργασίας κια το άρθρο της ειναι από την Αυγή της Κυριακής (04.8.2019)