ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Οι αποφάσεις για το «Άργος» πίσω από το πραξικόπημα

Οι παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις πρακτικές του Πρακτορείου Διανομής Τύπου «Άργος» βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια ελέγχου της Αρχής που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την παύση όλων των μελών της.
«Προφανώς έχουν ενοχλήσει οι τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής, οι οποίες βάζουν φρένο στις γκρίζες ζώνες και πρακτικές που υπάρχουν στη διανομή του Τύπου» δήλωσε.. ο Νίκος Παππάς.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μόλις δύο μήνες πριν, στις 4 Ιουνίου 2019, προχώρησε στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του Πρακτορείου Διανομής Τύπου «Άργος», το οποίο παρέχει μονοπωλιακά υπηρεσίες διανομής Τύπου σε όλη τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε και έκλεισε το δεύτερο Πρακτορείο Διανομής «Ευρώπη». Το πρακτορείο ελέγχεται στην πραγματικότητα από τον επιχειρηματία Β. Μαρινάκη, ο οποίος στις αρχές του έτους πούλησε σημαντικό μερίδιο των μετοχών του.
Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε ομόφωνα -έως ότου αποφασίσει για την έκδοση οριστικής απόφασης στο ερώτημα- εάν όντως το Πρακτορείο «Άργος» έχει προβεί σε καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.
Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας, το «Άργος» πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της νέας εμπορικής πολιτικής του ως προς το σύνολο των εφημερίδων, στην παύση της αδικαιολόγητης άρνησης πώλησης διαφόρων εφημερίδων και στην παύση εφαρμογής διακριτικής μεταχείρισης σε σχέση με την πολιτική επιστροφών επί των παρακρατηθέντων ποσών ασφαλιστικών εισφορών προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Ζητείται μάλιστα μέχρι το τέλος του 2019 να επιστρέψει όλο το ποσό που παρακρατήθηκε από τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης της Επιτροπής.
Είχε προηγηθεί, στα τέλη Νοεμβρίου 2018, παρέμβαση από τον τότε ο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και τον υφυπουργό Λευτέρη Κρέτσο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητώντας τις άμεσες ενέργειές της, καθώς η αύξηση των τιμολογίων πρακτόρευσης των εφημερίδων που είχε αναγγείλει έθετε σε κίνδυνο την ελευθεροτυπία και την πολυφωνία. Η παρέμβαση των Ν. Παππά και Λ. Κρέτσου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποιήθηκε μετά από σειρά δημοσιευμάτων στις εφημερίδες «Εφημερίδα των Συντακτών», «Δημοκρατία», «Documento» κ.ά. που έκρουαν τον κώδωνα για αθέμιτες πρακτικές, αναξιοπιστία των δελτίων πωλήσεων και κίνδυνο λουκέτου για τις επιχειρήσεις Τύπου.
Aγγελα Νταρζάνου / Αυγή