ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Δεν σε ελέγχουμε; Σε διώχνουμε!

Δεν σε ελέγχουμε; Σε διώχνουμε! Πρωτοφανής μεθόδευση για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Αυτο είναι το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών που αναφέρεται στο θέμα με την φωτογραφική τροπολογία που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και με την οποία η κυβέρνηση προωθεί την άλωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο..
ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα καταγγέλλει κατάφωρη παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας και εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Ποιοι τρίβουν τα χέρια τους: Τρεις μεγάλες υποθέσεις διαχειρίζεται αυτό το διάστημα η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ανάμεσά τους το μονοπώλιο από το πρακτορείο διανομής Τύπου.
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Δημήτρης Παπαδημούλης, με ερώτημά του για το φωτογραφικό άρθρο 101 στο νομοσχέδιο για την ψηφιακή διακυβέρνηση που κατέθεσε η κυβέρνηση και με το οποίο παύει με αναδρομική ισχύ τα μέλη και στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που είχαν υπηρετήσει πρόσφατα σε κυβερνητικά γραφεία. Προφανής στόχος της κυβερνητικής ενέργειας είναι η απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Έλληνα ευρωβουλευτή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει τα εξής:
«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα για την εγγύηση της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών, συμπεριλαμβανομένης της Αρχής Ανταγωνισμού.
»Παρ’ όλα αυτά, η τροπολογία που κατέθεσε εσπευσμένα η ελληνική κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου -νομικά έωλη με βάση το κοινοτικό δίκαιο και με εμφανή πολιτικά κίνητρα- παύει με αναδρομική ισχύ τα μέλη και στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είχαν υπηρετήσει πρόσφατα σε κυβερνητικά γραφεία.
»Σε μια στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει την ύπαρξη καρτέλ σε ευαίσθητους τομείς, μεταξύ αυτών και στα ΜΜΕ.
»Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας και του επείγοντος της συγκεκριμένης τροπολογίας, ερωτάται η Επιτροπή:
  • Πώς αξιολογεί την συγκεκριμένη τροπολογία η Κομισιόν, σε σχέση με την κοινοτική οδηγία 1/2019 για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των Αρχών Ανταγωνισμού των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπου (παράγραφος 17) αναφέρεται ότι οι λόγοι παύσης των μελών των Αρχών πρέπει να προβλέπονται πριν το διορισμό τους;
  • Τι μέτρα λαμβάνει η Επιτροπή για την εφαρμογή από τα κράτη-μέλη των κοινοτικών οδηγιών, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των αρχών ανταγωνισμού;
  • Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για την εύρυθμη λειτουργία των Επιτροπών Ανταγωνισμού, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας και ακόμα ειδικότερα για την περίπτωση καταπολέμησης του μονοπωλίου στα ΜΜΕ;».