ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Τι ζήτησε η ΕΣΠΗΤ από τον Στ. Πέτσα

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου τους ΕΣΠΗΤ συναντήθηκε με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση.. γνωριμίας αναφέρθηκαν κατ’ αρχήν τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στους δημοσιογράφους του περιοδικού-ηλεκτρονικού τύπου.
Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και εκδηλώθηκε και από τους δύο πλευρές η διάθεση για αναζήτηση λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, τα οποία άλλωστε είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ποιότητα και αξιοπιστία της ενημέρωσης.
Μεταξύ άλλων τέθηκαν θέματα που αφορούν στη λειτουργία της ΕΡΤ, του ΑΠΕ, της Γεν. Γραμματείας Ενημέρωσης με ιδιαίτερη έμφαση στα Γραφεία Τύπου εξωτερικού, για τα οποία η πάγια θέση της ΕΣΠΗΤ είναι ότι πρέπει να στελεχώνονται από δημοσιογράφους. Συζητήθηκε επίσης η σύσταση γραφείων Τύπου σε περιφέρειες-δήμους-οργανισμούς και ΑΕ του δημοσίου με τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας για δημοσιογράφους (ΙΔΑΧ).
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία υπογράφηκε πρόσφατα και αφορά τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα δημόσια ΜΜΕ όλης της χώρας, τόσο για θεσμικά όσο και οικονομικά ζητήματα.
Από πλευράς ΕΣΠΗΤ αναφέρθηκε επίσης η αναγκαιότητα στήριξης του ΕΔΟΕΑΠ ενώ διατυπώθηκε και το σταθερό αίτημα της Ένωσης για ένταξη στον ΕΔΟΕΑΠ των εργαζομένων με ΔΠΥ, των ανέργων και των συνταξιούχων μελών της ΕΣΠΗΤ.
Τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων και τα fake news ήταν ένα ακόμα σημείο συζήτησης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο αίτημα της ΕΣΠΗΤ για ένταξη και του περιοδικού Τύπου στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για την ενίσχυση των εφημερίδων.
Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο της EUROPEAN SOCIETY FOR PERIODICAL RESEARCH (ESPRit) που συνδιοργανώνουν από κοινού η ΕΣΠΗΤ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο (ΕΤΜΙΕΤ/ΚΕΝΙ) στην Εθνική Βιβλιοθήκη (ΚΠΙΣΝ), 11-13 Σεπτεμβρίου 2019. Ο Υπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για όλα τα παραπάνω ενώ τις επόμενες ημέρες το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ θα καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους δημοσιογράφους του Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου