ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Θα πληρώνατε ποτέ συνδρομή σε έναν ιστότοπο;

Τvxs.gr: Αναγκαία όσο ποτέ η ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Η καμπάνια του Τvxs.gr για την ενημέρωση στην εποχή των fake news και του big brother βρίσκει εντυπωσιακή ανταπόκριση στους αναγνώστες, που καταθέτουν την απόψή τους για τον τρόπο βελτίωσης του περιεχομένου και ενίσχυσης της ανεξαρτησίας και αξιοπιστίας της ενημέρωσης..

Χιλιάδες χρήστες έχουν συμπληρώσει μέχρι σήμερα το σχετικό ερωτηματολόγιο ή έχουν στείλει επιστολές στη συντακτική ομάδα του Tvxs.gr δίνοντας περαιτέρω στοιχεία και γνώμες (Στείλτε μας την άποψή σας στο info@tvxs.gr). Ουσιαστικά, αυτή η προσπάθεια να συνδιαμορφωθεί και να στηριχθεί οικονομικά ένα μοντέλο ποιοτικής δημοσιογραφίας μέσα στην εντεινόμενη χειραγώγηση της ενημέρωσης από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, έχει προκαλέσει ένα δημιουργικό προβληματισμό.
Mε το βήμα που έδωσε στους αναγνώστες το Tvxs.gr, αρκετοί είναι οι άνθρωποι των ΜΜΕ και της δημοσιογραφίας που παίρνουν μέρος σε αυτό το διάλογο και εκφράζουν σε διάφορους δικτυακούς χώρους τις δικές τους απόψεις, δείχνοντας ότι είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ενδιαφέρον και διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις που λαμβάνουμε υπόψη. Σε κάποιες από αυτές ιεραρχείται ιδιαίτερα ψηλά η ανάγκη περαιτέρω τεκμηρίωσης και διασφάλισης της ποιότητας της ύλης. Εξίσου σημαντική κρίνεται η διασταύρωση και ανάδειξη των fake news και κατασκευάζονται πλέον συστηματικά από διάφορες πηγές πληροφόρησης για πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Άλλωστε, το ζήτημα φαίνεται ότι αναδεικνύεται σταδιακά και σε βασικό θέμα πολιτικής ατζέντας, που θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα την κοινή γνώμη.
Ο συγγραφέας Νίκος Σαραντάκος στο blog του, άνοιξε τη συζήτηση με θέμα «Θα πληρώνατε ποτέ συνδρομή σε έναν ιστότοπο;» βάζοντας τους προβληματισμούς στο τραπέζι, όπως το γεγονός ότι πλέον οι μεγάλοι όμιλοι απορροφούν όλα τα έσοδα του διαδικτύου, με αποτέλεσμα να υπονομεύουν τη δημοκρατική διάχυση της πληροφορίας και να μονοπωλούν τις δικτυακές πηγές ενημέρωσης. Πέρα από το γεγονός ότι ένα κατεξοχήν «ανοιχτό» μέσο ενημέρωσης εμφανίζει τα προβλήματα συγκέντρωσης των παραδοσιακών μορφών πληροφόρησης, ο διάλογος για το μέλλον της δημοσιογραφίας περιστρέφεται διαρκώς γύρω από το ζήτημα της αξιοπιστίας. Και αυτό είναι ένα ερώτημα που επιχειρεί να απαντήσει η καμπάνια του Tvxs.gr