ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις...

Ανακοίνωση των (απλήρωτων) εργαζομένων «Στο Κόκκινο» για τα τεκταινόμενα και τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο ραδιοσταθμό:

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ του ρ/σ «105,5-Στο Κόκκινο» σε νέα γενική συνέλευση την Τρίτη 6 Ioυνίου (5η μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων) αποφασίσαμε ομόφωνα, ως ύστατη κίνηση καλής θέλησης, να δοθεί περιθώριο μέχρι τις 15 Ιουνίου (όπως άλλωστε έχει ζητήσει κι η ίδια διοίκηση) για την πλήρη αποπληρωμή των οφειλόμενων μισθών δύο μηνών. Σε περίπτωση που δε συμβεί κάτι τέτοιο, εξουσιοδοτούμε (ομόφωνα πάλι) τα Σωματεία μας για την προκήρυξη νέας απεργιακής κινητοποίησης την Παρασκευή 16 Ιουνίου. Παράλληλα, καλούμε.. 
τους εκπροσώπους του ιδιοκτήτη σε συνάντηση, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά το μέλλον καθώς και την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι τόσο αυτή οι απόφαση, όσο και οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που προηγήθηκαν μόνο «κεραυνός εν αιθρία» δεν ήταν. Τόσο εργαζόμενοι του ρ/σ «105,5- Στο κόκκινο» όσο και τα Σωματεία τους (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΕΡ), εδώ και πάνω από ένα χρόνο, έχουν επιδείξει μεγάλη υπομονή απέναντι στις καθυστερήσεις της μισθοδοσίας, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούσαν και τους δυόμιση μήνες. Ακόμη και η πρόσφατη απόφαση για αναστολή της 24ωρης απεργίας της 15ης Μαΐου αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε όλα αυτά τόσο η διοίκηση όσο κι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης επέλεξαν να  ακολουθήσουν παρελκυστική πολιτική, μεταθέτοντας συνεχώς τις προθεσμίες καταβολής των καθυστερούμενων μισθών, χωρίς μάλιστα να παρέχουν ποτέ σαφή ενημέρωση, εντείνοντας καθ’ αυτό τον τρόπο συνεχώς την ανασφάλεια στις τάξεις των εργαζομένων. Θα πρέπει δε να επισημανθεί, πως παραβιάστηκε επανειλημμένα η γραπτή (ενώπιον του ΟΜΕΔ στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη) δέσμευση εκ μέρους του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, η οποία προέβλεπε πως η καταβολή του καθυστερούμενου μισθού θα γινόταν το αργότερο μέχρι της 3 κάθε μήνα, ενώ εντός του Μαΐου θα είχε επέλθει η πλήρης αποπληρωμή των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους. Στους μήνες που μεσολάβησαν η διοίκηση όχι μόνο παραβίαζε κατ’ εξακολούθηση τις εν λόγω ημερομηνίες, αλλά επιπλέον δεν κάλεσε ποτέ τους εργαζόμενους, προκειμένου να τους παρουσιάσει κάποιο διαφορετικό, αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα καταβολής της μισθοδοσίας.

ΜΕ ΑΥΤΑ τα δεδομένα, τα Σωματεία στις 22 Μαϊου (έχοντας αναστείλει την 24ωρη απεργία της 15ης Μαΐου) κάλεσαν τη διοίκηση της επιχείρησης να παρέχει εγγυήσεις σχετικά με την αποπληρωμή των οφειλόμενων μισθών σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, προκειμένου να δοθεί διέξοδος στο διογκούμενο πρόβλημα. Από τη μεριά της η διοίκηση όχι μόνο αρνήθηκε να πράξει κάτι τέτοιο, αλλά μετέθετε συνεχώς την ημερομηνία αποπληρωμής της μισθοδοσίας του Απρίλη (αρχικά 9 Ιουνίου, στην συνέχεια 15 του μηνός), χωρίς μάλιστα να μπορεί να εγγυηθεί ακόμη και για αυτό.
 ΌΛΑ τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη των εργαζομένων, οι οποίοι αποφάσισαν πως νέες καθυστερήσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, καθώς  δημιουργούν σε πολλούς, ανυπέρβλητα προβλήματα σε ζωτικούς τομείς της καθημερινότητάς τους. Με αυτή τη λογική, οι κινητοποιήσεις, που προηγήθηκαν (48 ωρη απεργία 29-30 Μαϊου, 24ωρη στις 6 Ιουνίου) όχι μόνο είχαν απόλυτα  στέρεη νομιμοποιητική βάση, αλλά είναι επιπλέον σαφές πως τόσο οι εργαζόμενοι όσο και τα Σωματεία τους είχαν απευθύνει εδώ και μήνες αλλεπάλληλες προειδοποίησεις προς τη διοίκηση.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, καλό είναι να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι εργαζόμενοι του ρ/σ «105,5- Στο Κόκκινο» θα υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα τα εργασιακά μας δικαιώματα, τις θέσεις εργασίας (μέχρι και την τελευταία) καθώς και την αξιοπρέπεια μας μέσα σε ένα ευρύτερο, αδηφάγο περιβάλλον, όπως αυτό των ΜΜΕ. Δηλώνουμε επιπλέον πως δε θα πέσουμε στην παγίδα άγονων αντιπαραθέσεων και μικροπολιτικών παιχνιδιών, ούτε όμως θα ανεχτούμε ένα «κυνήγι μαγισσών» με αφορμή τη στάση που έχουν επιλέξει συλλογικά οι εργαζόμενοι του «105,5-Στο Κόκκινο».
Την ίδια στιγμή όμως, δεν μπορούμε να μη στηλιτεύσουμε ορισμένες πρακτικές της διοίκησης, οι οποίες κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος ειλικρινούς διαλόγου. Πιο συγκεκριμένα, σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθούμε την εκτόξευση συγκαλυμμένων απειλών απέναντι σε εργαζόμενους, με αφορμή τη στάση τους σε γενικές συνελεύσεις, ούτε στην απόπειρα δημιουργίας «σκιών» σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης (κλείσιμο, μαζικές απολύσεις κλπ), εφόσον συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Ούτε θα αποδεχθούμε προσπάθειες «βολικών» διαχωρισμών μεταξύ των εργαζομένων (βλέπε δηλώσεις πως οι ηχολήπτες θα πρέπει να κάνουν ξεχωριστή συνέλευση αλλά και ψηφοφορία σε σχέση με τους υπόλοιπους) ή αμφισβήτησης του δικαιώματος να παρευρίσκονται οι εκπρόσωποι των Σωματείων στη διαδικασία των γενικών συνελεύσεών μας.
ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ λοιπόν στη διοίκηση να αποφύγει τέτοιου είδους πρακτικές και την καλούμε να πράξει άμεσα τα δέοντα στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αιτημάτων μας.