ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Το θάρρος και η συγγνώμη

Γράφει ο Δημήτρης Μανιάτης*

Σε μια συνέντευξη 3377 λέξεων, ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται ο πρώτος Πρωθυπουργός της χώρας που μιλάει ανοιχτά, θαρρετά και τόσο αναλυτικά σε περιοδικό για θέματα χειραφέτησης και δικαιωμάτων της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ. Μιλώ για την συνέντευξη που ο ίδιος παραχώρησε στο έντυπο antivirus που συνοδεύθηκε και από εξώφυλλο με τον ίδιο.
Βεβαίως με αφορμή τα παραπάνω, πρόκυψε μια τάση αμφισβήτησης για την επιλογή του. Δεν ήταν λίγοι λοιπόν αυτοί που ερμήνευσαν την κίνηση του Τσίπρα ως μικροπολιτική ή απλώς ως χάιδεμα των gay πριν το Athens Pride (που γίνεται το προσεχές Σάββατο, 10 Ιουνίου).
Συγγνώμη, λάθος. Για πολλά μπορεί κάποιος να κάνει κριτική στην σημερινή κυβέρνηση.. Συχνά και μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα αντικυβερνητισμού με αφορμή την εφαρμοζόμενη πολιτική του τρίτου μνημονίου είναι εύκολο να συγκαλυφθούν θετικές τομές που η ίδια η κυβέρνηση έχει κατορθώσει.
 Για να μην ξεχνιόμαστε, στο κάδρο ενός πολύ δυσμενούς συσχετισμού. Τα δύο νομοσχέδια που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αλλά και ευρύτερα την κοινωνία και αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης και τώρα την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου αποτελούν νίκη της Κυβέρνησης.
Για την ακρίβεια αποτελούν, νίκη όλων των κινημάτων χειραφέτησης και προάσπισης των δικαιωμάτων από τα πέτρινα χρόνια της απόλυτης ομοφοβίας έως την πιο σημερινή περίπλοκη συγκυρία. Συχνά, μπερδευόμαστε. Η κοινωνία και η χώρα δεν είναι το timeline του facebook. Ούτε οι παρέες ενός προοδευτικού εποικοδομήματος.
Η κοινωνία είναι σκληρή. Η πλειοψηφία της είναι η λαϊκή Δεξιά. Δεν το λέω επικριτικά, αυτός ο πολιτικό-κοινωνικός χώρος όμως δίνει τον κεντρικό τόνο. Και σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι αυτονόητο – ούτε ήταν ποτέ- πως μια Κυβέρνηση θα τολμούσε να ανοίξει τέτοια ζητήματα. Βεβαίως, προβλήματα υπάρχουν, ατέλειες στην νομοθεσία, κενά νόμου, αν θέλετε. Το γεγονός όμως πως ήδη υπάρχει και διεξάγεται ένας διάλογος στην επικράτεια των δικαιωμάτων δεν ήταν τόσο αυτονόητο για τα προηγούμενα χρόνια.
«Αυτά τα νομοσχέδια δεν τα χρωστούσαμε μόνο στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Τα χρωστούσαμε στους εαυτούς μας, στις ιδέες και στους αγώνες μας για ισότητα και δικαιοσύνη. Και θα έλεγα χρωστούσε η ελληνική πολιτεία και μια συγνώμη στους χιλιάδες πολίτες της, που αντιμετώπιζε για χρόνια άνισα και σε πολλές περιπτώσεις απάνθρωπα. Για αυτό, άλλωστε, ζήτησα και δημοσίως συγνώμη εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας στη Βουλή, τη μέρα της ψήφισης του συμφώνου», λέει ο Τσίπρας στην εν λόγω συνέντευξη στο antivirus. Ας παραμερίσουμε το αντιπολιτικό και τυφλό ρεύμα και ας αρχίσουμε να διακρίνουμε και τις όποιες τομές.
 
Δημήτρης Ν. Μανιάτης είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο News 24/7. Γράφει από το 1999 σε πολλά έντυπα και έλκει την καταγωγή του από την Μύκονο. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων ενώ έχει γράψει και για το θέατρο.
-  από το news247