ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Αυτοί που τόλμησαν

Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης (1883-1959), ένας από τους θεμελιωτές της νέας ελληνικής γλώσσας, είναι το επόμενο πρόσωπο του «Αυτοί που Τόλμησαν» στο COSMOTE HISTORY.
Το 8ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Αυτοί που Τόλμησαν», σε παραγωγή COSMΟΤΕ TV, που προβάλλεται τη Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 22.00, σκιαγραφεί την προσωπικότητα του μεγάλου γλωσσολόγου.
Ο γεννημένος το 1883 Μανόλης Α. Τριανταφυλλίδης ήταν γλωσσολόγος και δημοτικιστής από τους πρωταγωνιστές της γλωσσικής μεταρρύθμισης που έλαβε χώρα στην Ελλάδα το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών..
και σε διάφορα Πανεπιστήμια της Γερμανίας. Στα σημαντικότερα έργα του, «Νεοελληνική γραμματική, Ιστορική εισαγωγή του 1938, και Νεοελληνική γραμματική» του 1941, συνοψίζεται η προσπάθειά του να καθιερώσει τη δημοτική γλώσσα στην εκπαίδευση, μέσω του Εκπαιδευτικού Ομίλου, της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και, αργότερα, της έδρας Γλωσσολογίας του ΑΠΘ.
Η δημοτική γλώσσα, την οποία υπερασπίστηκε με πάθος και πολέμησε για την επικράτησή της, καθιερώθηκε από την πολιτεία, με νομοθετικό διάταγμα το 1976, ως η επίσημη γλώσσα του Ελληνικού λαού.
Στο νέο επεισόδιο του «Αυτοί που Τόλμησαν», παρουσιάζονται σημαντικά έγγραφα και τεκμήρια από το ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, ενώ η στενή του φίλη Τασία Αλυσανδράτου μάς μιλάει για την τελευταία νύχτα του μεγάλου γλωσσολόγου, πριν τον θάνατό του, στις 20 Απριλίου 1959.
Τη σκηνοθεσία του επεισοδίου υπογράφει ο Άγγελος Κοβότσος, ενώ την έρευνα ο Νίκος Τιλκερίδης.