ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Θέμα αναστροφής πώλησης του 20% του ΜEGA στον Σαββίδη;

«Μυθεύματα και όνειρα θερινής νυχτός» λένε πηγές προσκείμενες στον επιχειρηματία

Σε αναστροφή πώλησης του 20% της «Τηλέτυπος» (Mega) ενδέχεται να υποχρεωθούν το αφεντικό του «Πήγασου» Φώτης Μπόμπολας και ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του σάιτ Newmoney.gr, από νομικές και τραπεζικές πηγές που ισχυρίζονται ότι ο πρώτος φέρεται να έχει παραβιάσει τις συμφωνίες με μετόχους του MEGA και τη συμφωνία με τις τράπεζες ενώ ο δεύτερος είναι συνεργός σε «καταδολιευτική μεταβίβαση» ενώ δεν έχει αναφέρει πόθεν προήλθαν τα 5 εκατ. ευρώ. του τιμήματος για την εξαγορά του 20% τoυ Mega.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Newmoney.gr, η πλευρά Μπόμπολα με την μεταβίβαση του 20% της Τηλέτυπος» φέρεται να έχει διαπράξει:..
α) το αδίκημα της «καταδολιευτικής μεταβίβασης» αφού μεταβίβασε το ποσοστό των ελεύθερων μετοχών δίχως να ενημερώσει τις πιστώτριες τράπεζες, ως όφειλε.
β) παραβίαση της συμφωνίας μετόχων με τους υπόλοιπους μετόχους της Τηλέτυπος (Βαρδινογιάννη, Κοπελούζο, Ρέστη) καθώς δεν τους ενημέρωσε. Η συμφωνία (Shareholders agreement) αγνοήθηκε και, κυρίως, δεν απευθύνθηκε σ' αυτούς αφού σ αυτές τις συμφωνίες συνήθως οι μέτοχοι κατέχουν το δικαίωμα της πρώτης άρνησης.
γ) παραβίαση του negative pledge με τις τράπεζες καθώς τροποποιήθηκε η περιουσία της εταιρείας δίχως να ενημερωθούν οι πιστωτές. Εδώ ισχύει το negative pledge clause, όπως στις εκδόσεις ομολόγων.
δ) Πραγματοποιήθηκε μια «συγγνωστή συναλλαγή», δηλαδή ο πωλητής (Φ. Μπόμπολας) γνώριζε, εκ των προτέρων, ότι πρέπει να ενημερώσει τις τράπεζες, αλλά και ότι, πρέπει να γνωστοποιήσει τον τρόπο προέλευσης των χρημάτων.
ε) Αυθαίρετη αποτίμηση. Η πώληση πραγματοποιήθηκε με αυθαίρετη αποτίμηση η οποία αξιολόγησε το 20% σε 5 εκατ. ευρώ, άρα το 100% της εταιρείας σε 25 εκατ. ευρώ. Μ αυτόν τον τρόπο αποτιμά και την περιουσία των υπόλοιπων μετόχων της Τηλέτυπος.

Η εμπλοκή Σαββίδη

Ο επιχειρηματίας Ι. Σαββίδης, όπως ισχυρίζονται νομικές και τραπεζικές πηγές -και όπως αναφέρει το Newmoney.gr-  φέρεται ως συνεργός στην «καταδολιευτική μεταβίβαση», ενώ παράλληλα δεν έχει ενημερώσει την πηγή της προέλευσης των χρημάτων, εξέλιξη που περιπλέκει την κατάσταση καθώς μεταβιβάστηκε περιουσιακό στοιχείο και δόθηκαν χρήματα αγνώστου προέλευσης. Η δεύτερη παράλειψη του αγοραστή είναι ότι, ήταν ενήμερος και ο ίδιος για την «συγγνωστή συναλλαγή», δηλαδή πως έπρεπε να ενημερωθούν οι τράπεζες για την τροποποίηση των περιουσιακών στοιχείων, αλλά και φυσικά την προέλευση των χρημάτων.

Τι λέει η πλευρά Σαββίδη

Καλούμενη να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα περί υποτιθέμενης αναστροφής πώλησης των μετοχών του 19.63% του Mega από τον κ. Φ. Μπόμπολα στον Ελληνοπόντιο επιχειρηματία, πηγή του περιβάλλοντος Σαββίδη… στην οποία απηύθυνε σχετική ερώτηση το Greece-Salonika.blogspot υποστήριξε πως η αγοροπωλησία έγινε με καθ’όλα νόμιμο και ξεκάθαρο τρόπο.
Χαρακτήρισε «μυθεύματα και όνειρα θερινής νυχτός» τις εν λόγω πληροφορίες, υποστηρίζοντας πως «ήταν αναμενόμενα και προέρχονται από κέντρα που δεν είδαν με καλό μάτι την παρουσία Σαββίδη στη νέα μετοχική σύνθεση της Τηλέτυπος» ενώ θεωρούν σίγουρο πως η διασπορά παρόμοιων «πληροφοριών» από «ανώνυμες πηγές» καθώς και η άτυπη νομική επιχείρηση «έξωσης» θα συνεχιστεί εώς ότου οριστεί και συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο διοικητικό συμβούλιο του Mega.